Ara llegint
El Govern Balear proposa crear una indústria de brou de peix amb el 20% de producte que es descarta

El Govern Balear proposa crear una indústria de brou de peix amb el 20% de producte que es descarta

El Govern Balear proposa crear una indústria de brou de peix amb el 20% de producte que es descarta

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, promou el primer campionat de millor elaboració amb espècies de peix ‘descartable’ a les fires HORECA Balears de 2023. La consellera d’aquest ram, Mae de la Concha, ha participat de la presentació dels diferents campionats que es faran a HORECA Mallorca, que es celebra el 6, 7 i 8 de febrer al Velòdrom Illes Balears, i on la conselleria tindrà un ampli espai per promocionar el producte local.

De la Concha ha aprofitat per destacar la necessitat d’impulsar una indústria conservera i de brous de peix ‘descartable’ a les Balears. «Hem de veure com aprofitam cada recurs que tenim, això millorarà la renta dels pescadors, farà que el peix fresc sigui més assequible per totes les famílies, reduirà l’impacte mediambiental i recuperarà la cultura culinària i pesquera».

Actualment, ha recordat, es descarta un 20% de peix de cada captura «perquè no es ven, sense interès econòmic ni culinari», i hi ha espècies, com el sorell o l’alatxa, que s’han deixat de pescar. «No podem permetre malbaratament alimentari amb tanta gent que ho passa malament i amb un producte que ara es descarta, no perquè sigui pitjor, perquè és de qualitat, sinó perquè ja no se sol cuinar o requereix temps, i per això el volem potenciar, per exemple, amb aquest concurs en un gran aparador per al producte local com és HORECA», ha explicat.

La fase eliminatòria d’aquest concurs serà a Mallorca dia 7 de febrer, a Eivissa, el 9 de març, i a Menorca, el 23 de març. La final a l’àmbit balear es celebrarà a Mallorca el 2023. De la Concha, que ha assistit a la presentació de la fira amb el director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega, ha remarcat que «seguim en la línia de treballar per donar a conèixer el producte local, en aquest cas, de la mar, entre el sector de la restauració, l’hosteleria i el càtering». El concurs és només una de les activitats que promou la conselleria en aquesta fira, en la que participa amb un estand de 200 metres quadrats, en el qual seran presents més de 20 empreses de producte local com vi, oli, espècies, fruita seca, sobrassada i, també productes ecològics, com garrova.

El concurs de peix ‘descartable’ o de baix valor comercial està dirigit a professionals de cuina, que participen de manera individual amb una proposta gastronòmica pròpia, amb l’elaboració d’un plat, principalment amb productes de les Illes balears i amb peix de baix valor comercial com a base. Aquests peixos són congre, besuc, morena, oriola, bacoreta, pop blanc, boga, cavalla, polido, pota, gató, alatxa i sorell.

Per a l’elecció de les persones finalistes, es valorarà l’originalitat, les tècniques emprades, la presentació i el sabor. El jurat està integrat per persones reconegudes expertes i professionals de la gastronomia i la restauració, i també personalitats de rellevància social. Els dos millors participants de cada illa participaran a la final balear. El guanyador o guanyadora de la gran final rebrà un premi econòmic de 1.000 euros.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt