Ara llegint
Agricultura forma el sector “per no tudar res de tot allò nou que ens ofereix la PAC”

Agricultura forma el sector “per no tudar res de tot allò nou que ens ofereix la PAC”

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha començat avui les reunions formatives adreçades al sector primari i agroalimentari de les Illes Balears sobre el nou període de la Política Agrària Comuna (PAC) i del Programa de Desenvolupament Rural (PDR).

Els ajuts del proper període 2023-2027 compensaran, de manera contundent, segons paraules de la consellera, la insularitat al sector agrari, ramader i agroalimentari illenc. La consellera Mae de la Concha ha estat acompanyada, en aquesta primera sessió, del director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. També ha participat a la reunió el gerent del FOGAIBA, Mateu Morro, i el director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega.

Hi han assistit les organitzacions professionals agràries, les Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, les associacions agràries i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) i les Denominacions d’Origen (DO) de Mallorca.

La consellera De la Concha ha explicat que «formam els formadors perquè el sector ens ajudi a no tudar tot el que ofereix la nova PAC, que compensarà la insularitat i totes les despeses afegides que suporten els pagesos i ramaders pel fet de viure a les Balears». La consellera ha remarcat que «és un fet històric i que les Balears són la comunitat autònoma que va sortir més beneficiada de la negociació amb el ministeri». «La nova PAC és una eina fantàstica i plena de possibilitats, i hem de veure com treure-li el màxim profit possible perquè la explotacions siguin més rendibles i també més sostenibles», ha destacat.

La Política Agrària Comuna del proper període 2023-2027 reconeix el factor de la insularitat i compensarà econòmicament el sector primari illenc. Així consta en el document del Pla Estratègic Nacional de la PAC (PEPAC), que Espanya va presentar a la Comissió Europea, i que fou aprovat el mes d’agost passat.

D’aquesta manera, el valor mitjà del dret, és a dir, allò que es percep per hectàrea, serà fins a un 60% més del que s’ha percebut a les Balears amb l’actual PAC. El sector primari balear percebrà almenys un 50% més en comparació amb el que percebrà el sector primari de la Península. Menorca i Eivissa es veuran especialment beneficiades, ja que percebran un 103 i un 63% més que fins ara, respectivament. A més, els nous ajuts preveuen incentius per a joves i dones, la inclusió en els ajuts de cultius que fins ara no rebien PAC, la millora de les ajudes associades a cultius i l’opció dels ecoesquemes, pràctiques opcionals sostenibles amb el medi ambient.

La conselleria ha organitzat una sèrie de reunions tècniques formatives tant pel personal de la conselleria i de les delegacions comarcals del FOGAIBA, com per als representants del sector primari. En els pròxims mesos també estan prevists encontres comarcals amb els pagesos i ramaders, així com l’edició de material divulgatiu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt