Arranca CALYPSO-2022, una missió científica per entendre les rutes dels nutrients a la mar Balear
Ahir va arrancar la campanya oceanogràfica CALYPSO-2022 amb la sortida, des del port de Toulon (França), del vaixell oceanogràfic Pourquoi Pas? (Ifremer). Demà dissabte, el vaixell Pelagia (Royal Netherlands Institute for Sea Research) salparà des de Palma per unir-se a aquest experiment de gran envergadura.
L’objectiu d’aquesta campanya és descobrir les rutes per les quals la calor, els nutrients, el carboni i l’oxigen són transportats verticalment i horitzontalment pels corrents oceànics a la Mediterrània occidental, un laboratori natural a petita escala.
L’intercanvi vertical entre la superfície i l’interior de l’oceà afecta l’intercanvi de calor, la productivitat biològica i l’exportació de carboni. Millorar l’observació i la comprensió d’aquests processos i els seus impactes a escala climàtica és un dels reptes principals de l’observació de la Terra.
La campanya, d’una durada aproximada d’un mes, es durà a terme al Mar Balear. Als dos vaixells s’hi embarca personal investigador i tècnic de l’IMEDEA(CSIC-UIB) i de la ICTS SOCIB, els dos centres oceanogràfics espanyols participants al projecte internacional CALYPSO.
També hi participen altres instituts oceanogràfics de reconegut prestigi internacional com són: Woods Hole Oceanographic Institution, Applied Ocean Physics Laboratory de la Universitat de Washington, Scripps Institution of Oceanography, Massachusetts Institute of Technology, University of Miami, University of Delaware, Estats Units, Consigli Nazionale delle Ricerche i CMRE-NATO, a Itàlia.
El projecte CALYPSO està finançat per l’Oficina de Recerca Naval dels Estats Units (ONR). Compta també amb finançament del programa europeu Eurofleets en un projecte coliderat entre Scripps Institution of Oceanography, IMEDEA(CSIC-UIB) i el Consiglio Nazionale delle Ricerche.
CALYPSO abasta l’estudi de remolins, fronts, filaments de petita escala (de l’ordre de 0.1 a 10 kilòmetres), conegudes com a estructures de submesoescala. Amb la finalitat d’identificar aquestes regions d’interès, hi ha hagut una fase preparatòria prèvia a la campanya on s’han analitzat les dades obtingudes via satèl·lit de diferents sensors, com la temperatura superficial, la clorofil·la, l’alçada del nivell mar i els corrents.
A més, el passat 9 de febrer es van llançar dos gliders (planejadors autònoms submarins) de la ICTS SOCIB, amb la participació d’IMEDEA(CSIC-UIB), al nord de Mallorca. Els gliders complementen la informació proporcionada pels satèl·lits i els models operacionals de predicció.
Durant la campanya CALYPSO-2022, s’utilitzaran tècniques innovadores d’observació com ara boies de deriva, vehicles autònoms submarins, uCTD, gliders, ecoCTD i flotadors lagrangians equipats amb perfiladors acústics que mesuren les velocitats verticals.