Ara llegint
Crida a la col·laboració ciutadana per localitzar el papalló del boix

Crida a la col·laboració ciutadana per localitzar el papalló del boix

Heu vist aquest papalló? Es tracta del papalló del boix i la Universitat de les Illes Balears, juntament amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori, han fet una crida a la ciutadania per intentar localitzar-lo i actualitzar quina és la seva àrea d’ocupació. I és que es tracta d’una espècie invasora que pot causar molt mal al boix, una espècie arbustiva en perill de desaparició.

El papalló del boix (Cydalima perspectalis) és una espècie de papallona introduïda accidentalment a Europa procedent d’Àsia Oriental l’any 2007 amb el comerç de plantes ornamentals. D’aleshores ençà, ha colonitzat bona part d’Europa, incloent-hi Espanya, on va arribar l’any 2014. A les illes Balears, la primera detecció documentada data de 2018 a Mallorca, però també ja l’han trobada a Menorca, Formentera, Cabrera i la Dragonera.

És una espècie al·lòctona que s’alimenta principalment de boixos, tant del boix autòcton (Buxus balearica) com de l’ornamental (Buxus sempervirens). Els boixos autòctons són els elements principals de les boixedes que trobam a Mallorca, les quals són considerades un hàbitat protegit per la Unió Europea d’acord amb la Directiva Hàbitats.

A conseqüència de la seva activitat, el papalló del boix defolia els arbres, se’n menja les fulles i branques més primes, per la qual cosa és un dels principals factors d’amenaça actuals del boix.

El Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori i el grup de recerca d’Ecologia Interdisciplinària de la Universitat de les Illes Balears, amb el suport de Red Eléctrica de España, demanen la col·laboració de la ciutadania per detectar i localitzar la papallona del boix. Especialment, demanen la implicació d’excursionistes, amants de la natura, naturalistes, i qualsevol persona que n’observi un exemplar, tant a espais naturals com a zones urbanes.

Per això, la Universitat de les Illes Balears posa a disposició de la Conselleria de Medi Ambient i Territori la infraestructura de dades de biodiversitat i les seves aplicacions web i mòbil del projecte Biodibal. El portal web www.biodibal.uib.cat és la base de dades d’observacions de Biodiversitat de les Illes Balears més abundant i està dissenyat perquè siguin una eina per als gestors, investigadors i docents.

Per facilitar el reconeixement del papalló o cuca del boix, s’ha editat un fulletó divulgatiu, il·lustrat per Xavier Canyelles, en format digital, on apareixen les fases de desenvolupament de l’espècie, informació del cicle vital i de com cal actuar si es troba qualque exemplar d’aquesta espècie introduïda.

Si s’esdevé, l’usuari pot facilitar la informació a través de l’aplicació mòbil o de la web del projecte Biodibal, juntament amb una fotografia de l’espècimen observat.

Amb tota la informació recollida, s’actualitzarà el coneixement de l’àrea d’ocupació de l’espècie i es podran avaluar i planificar amb més precisió les actuacions de control en cas que sigui necessari. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt