Ara llegint
El 83% del territori balear, en situació de prealerta per sequera

El 83% del territori balear, en situació de prealerta per sequera

Durant el mes de novembre, les Illes Balears han experimentat una preocupant disminució en les reserves hídriques, amb un índex global que reflecteix una tendència a la baixa en la disponibilitat de recursos hídrics a la regió. Segons les últimes dades publicades, les reserves hídriques es mantenen al 54%, xifra lleugerament superior al 52% enregistrat l’any passat. Aquestes xifres varien en les diferents illes, amb Mallorca registrant el 55%, Menorca amb un augment del 49% al 50%, mentre que Eivissa manté les seves reserves al 41%.

L’anàlisi per Unitats de Demanda (UD) revela una variabilitat en les reserves hídriques de les diferents zones de les Illes Balears. Tamuntana Sud, Eivissa i Formentera mostren baixades en les seves reserves, mentre que Menorca, Manacor-Felanitx i Migjorn han experimentat increments. Altres àrees com Artà, Pla, Palma-Alcúdia i Tramuntana Nord han mantingut els seus nivells.

L’índex general de la demarcació ha disminuït a 0,454, indicant una lleugera reducció en la disponibilitat de recursos hídrics comparat amb anys anteriors. Aquesta situació ha col·locat més del 83,3% del territori en situació de prealerta, amb la UD de Migjorn en una situació de normalitat i Formentera en emergència. Això subratlla la necessitat urgent de gestionar de manera continuada i adaptativa els recursos hídrics a les Illes Balears.

D’altra banda, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el mes de novembre ha estat marcat per precipitacions significativament inferiors a la mitjana històrica. La mitjana de precipitacions a les Illes Balears ha estat de 14,8 l/m², en comparació amb els 85,6 l/m² habituals. A Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, les xifres de precipitació també han estat molt per sota de la mitjana, augmentant així la situació de sequera.

La sequera es veu agreujada pel baix percentatge interanual de les precipitacions, que es situa en un 93% per a les Balears, amb Mallorca al 96%, Menorca al 85% i les Pitiüses al 77%. Aquesta falta de pluja duradora ha generat una situació crítica, posant a les Illes Balears en alerta per sequera.

A més, les temperatures altes registrades durant el mes de novembre, amb una mitjana de 15,9ºC que supera en 1,6ºC l’anomalia habitual per aquesta època, agreugen els desafiaments en la gestió dels recursos hídrics i destaquen la necessitat d’adaptar-se a les condicions climàtiques canviants.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt