Ara llegint
El Govern augmenta un 40% el pressupost per a l’adquisició de llavors de cereals i lleguminoses

El Govern augmenta un 40% el pressupost per a l’adquisició de llavors de cereals i lleguminoses

El Consell de Govern, a proposta de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha autoritzat iniciar l’expedient de despesa de 665.000 euros per a l’adquisició de llavors certificades de cereals i de lleguminoses de cultiu convencional i de cultiu ecològic per a la temporada agrícola 2022-2023. Es tracta de llavors de blat, civada, ordi, triticale, pèsol i favó.

L’entitat IRFAP, abans SEMILLA, ha executat els darrers anys diferents programes de foment d’ús de llavor certificada de cereals i lleguminoses. L’ús de la llavor certificada implica una sèrie d’avantatges per als agricultors i ramaders com són les garanties de les llavors pel que fa a la puresa específica, la puresa varietal, l’elevat nivell de germinació, homogeneïtat, sanitat, traçabilitat del material genètic i garantia d’etiquetatge oficial, entre d’altres. Tot això contribueix al manteniment dels conreus extensius a les Illes Balears i als valors públics associats a l’activitat agrària, com la sobirania alimentària, la lluita contra el canvi climàtic, el manteniment del paisatge i la retenció de CO2.

Per mor dels efectes de la COVID-19 en el comerç i l’abastiment mundial, i després de les conseqüències de l’ocupació d’Ucraïna per part de Rússia, els cereals han patit forts increments de preu. Per això, l’IRFAP augmenta un 40% el pressupost previst per al programa de la temporada agrícola 2022-2023. Així, passarà dels 475.000 euros de la campanya 2021-2022, als 665.000 euros.

A tall d’exemple, el preu del gra i de les lleguminoses a les Illes Balears ve determinat pel preu d’entrada d’aquests productes al preu de Barcelona. L’ordi ha passat de 221 euros la tona a mitjan mes de juliol del 2021 a 347 euros per tona a l’actualitat, és a dir, un increment del 57%.

A tot això, cal afegir que la campanya de conreus extensius actual (2021-2022) ha estat marcada per diverses incidències meteorològiques que han tingut al llarg del cicle de cultiu. Les pluges del mes de novembre de 2021 en van retardar la sembra. Posteriorment, la sequera dels mesos de desembre, gener i febrer, les baixes temperatures d’abril, l’onada de calor i les temperatures anormalment altes de maig, i la manca de precipitacions al final del cicle de conreu, han fet que les produccions i els paràmetres de qualitat —com el pes específic— hagin estat baixos.

És, per tant, necessari incrementar la utilització de llavors certificades per obtenir un rendiment superior al de les altres llavors, aconseguir el manteniment de la ramaderia, de la superfície conreada i, especialment, dels valors socials i ambientals que té associats.

La producció balear de cereals per a gra, que també s’ha encarit, és de l’ordre de 50.000 tones, una quantitat insuficient per a les necessitats del ramat illenc. Aquest fet obliga a la importació de gra i pinsos del continent, amb el consegüent augment de preu del transport marítim.  

La campanya anterior es varen adquirir 936 tones de cereals i lleguminoses, 105 de les quals varen ser per al cultiu ecològic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt