Ara llegint
El Govern Balear crea una web per informar de la nova Llei de Benestar Animal, que demà entra en vigor

El Govern Balear crea una web per informar de la nova Llei de Benestar Animal, que demà entra en vigor

El Govern Balear crea una web per informar de la nova Llei de Benestar Animal, que demà entra en vigor

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha explicat avui en una roda de premsa les principals mesures de la Llei Estatal de Protecció dels Drets i de Benestar dels Animals que entra en vigor demà divendres. La nova llei 7/2023 del 28 de març només és d’aplicació per als animals de companyia i silvestres en captivitat, i no afecta els animals destinats a la producció (animals de granja), a l’experimentació (animals de laboratori), animals silvestres que no estiguin en captivitat, així com els cans destinats a l’activitat de caça, a la guarda del bestiar, cans de rescat, i els cans dels Cossos i Forces de Seguretat, segons han remarcat.

El conseller Joan Simonet, que ha estat acompanyat pel director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha explicat que «encara que no estem d’acord amb molts dels punts inclosos, hem de vetllar pel seu compliment».

«Des de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural fa temps que ens preparem per  adaptar-nos als canvis requerits per aquesta llei que va aprovar el govern central i que, en línies generals, ens suposarà un notable augment de la càrrega administrativa, per no parlar que envaeix competències d’una forma flagrant i generalitzada, com en el cas de la gestió dels registres o la qualificació de les sancions», ha destacat Simonet.

“Una visió urbana”

En aquest sentit, el conseller ha enumerat algun dels aspectes més polèmics de la llei, com són que s’ha redactat des d’una perspectiva urbana i no rural – «la veritat és que és de molt difícil aplicació en la realitat del medi rural i el sector primari» – o que s’obstina a hiperregular qüestions de l’àmbit quotidià de la gent. «No podem oblidar tampoc que hi ha articles que entren en una contradicció amb la protecció de la llei de la biodiversitat».  

Aquesta llei, d’obligat compliment, té l’objectiu de protegir els drets i el benestar dels animals de companyia i silvestres en captivitat, regulant i controlant la seva tinença i lluitant contra l’abandonament i el maltractament, a la vegada que es promou l’adopció i la tinència responsable.

Una web per aclarir les dubtes

Des de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, s’ha elaborat una entrada dins la web de la direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, en l’apartat de Servei i Benestar Animal, on es poden consultar tots els documents relatius a aquesta llei estatal, així com una guia que aborda les qüestions i respostes que més dubtes han generat, i el calendari d’aplicació. En paraules del conseller Joan Simonet «la nostra feina ara és facilitar el compliment de la llei, assessorar tots els ciutadans i col·lectius i fer una interpretació raonable i amb sentit comú de la norma».

En aquest sentit, el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, ha explicat que «el document de preguntes i respostes s’ha elaborat a partir de les nombroses consultes que hem rebut durant aquests mesos en la secció de benestar animal de la Direcció General. Arran d’aquestes qüestions, hem elaborat aquest document per tractar d’aclarir totes les dubtes generades. A més, compartim un document amb els terminis d’aplicació de cadascú dels articles de la llei». «Una de les preguntes que més inquietud genera té a veure sobre si serà obligatori o no la contractació d’una assegurança de responsabilitat civil; la norma estableix que, en cas de tinença de cans i durant tota la vida de l’animal, el titular haurà de contractar i mantenir en vigor una assegurança de responsabilitat per danys a tercers. El que sembla és que no tindrà validesa fins que no es desenvolupi el reglament definitiu, que pot demorar-se sis mesos», ha afegit el director general.

La llei estableix a més una sèrie d’obligacions a escala administrativa, com són el sistema de control de registres, així com l’elaboració d’un pla estatal i autonòmic de protecció animal, entre altres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt