Ara llegint
El preu de la garrova es desploma dels 2 euros de l’any passat als 31 cèntims d’aquest estiu

El preu de la garrova es desploma dels 2 euros de l’any passat als 31 cèntims d’aquest estiu

El preu de la garrova es desploma dels 2 euros de l'any passat als 31 cèntims d'aquest estiu

Certament la bambolla de la garrova a Mallorca, que es va passar a denominar l’or negre de la part forana, ha esclatat. I ben esclatada. Tant és així que dels 2 euros que un pagès podia aconseguir l’any passat per un quilogram de garrova enguany passarà a tan sols una trentena de cèntims, sis vegades menys.

La Cooperativa Agrícola de Sant Bartomeu de Sóller ha estat una de les primeres en posar preu al fruit del garrover: 37 cèntims per als socis i 31 per als que no ho siguin. A Andratx s’arribarà als 32 cèntims.

La Cooperativa de segon grau Camp Mallorquí, en canvi, pagarà de 36 a 46 cèntims, depenent de la qualitat del producte i també si s’és soci de l’entitat o no. Aquesta cooperativa recull garrova del pla i el raiguer de Mallorca, on la garrova té més garroví que no a les zones de la Serra de Tramuntana.

La garrova ja és madura i dins aquesta segona setmana d’agost ha de començar la seva collita. A aquest preu el pagès encara podria tenir marge i recollir el fruit, tot i la saturació del mercat.

Així ho explica el president de Camp Mallorquí, Miquel Gual, que explica que a partir dels 25-28 cèntims el producte és rendible. “Pensem que fa uns dies la taronja es pagava a 25 cèntims al pagès a Mercapalma”, explica. “La garrova és un producte d’un arbre que pràcticament no precisa cap manteniment, per la qual cosa l’única cosa que s’ha de fer és tomar i collir el seu fruit”, afegeix.

La producció de garrova és enguany molt considerable. Tot i això ja és segur que molts sementers quedaran sense recollir després de dos o tres anys d’elevats marges de guany en un sector que ja coneixia que vivia una situació esplèndida, però que no es podia perpetuar.

Miquel Gual augura que el d’enguany serà el preu menor dels propers anys, que tornarà pujar. Emperò assegura que “els que enguany colliran garrova no tornaran veure en la seva vida uns preus tan elevats com els dels darrers anys”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt