Ara llegint
El sector vitivinícola balear reivindica les varietats locals i l’excel·lència com a fórmula d’èxit

El sector vitivinícola balear reivindica les varietats locals i l’excel·lència com a fórmula d’èxit

La II Jornada Tècnica sobre Sostenibilitat i Innovació al Sector Vitivinícola, esdeveniment organitzat per l’Institut d’Investigacions Agroambientals i de l’Economia de l’Aigua (INAGEA ), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’enginyeria-consultoria ALFATEC, ha servit per reivindicar l’ús de varietats locals com a fórmula per assolir l’èxit, juntament amb l’excel·lència i la col·laboració amb les administracions.

La jornada va abordar aspectes importants sobre els dos eixos fonamentals que marcaran el futur del vi a nivell global: la sostenibilitat i la innovació. Des de l’àmbit de la viticultura, passant pel disseny i la construcció de cellers fins a noves tècniques de vinificació i un recorregut sobre el present i futur dels vins balears.

La jornada va ser inaugurada per Fernando Fernández Such, Director General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, qui va destacar la rellevància del sector vitivinícola a la comunitat pel seu dinamisme, inversió indicant, com a caràcter diferenciador, l’alt percentatge de vi emparat per una marca de qualitat en relació amb altres comunitats autònomes

José Mariano Escalona i Josefina Bota, director de l’INAGEA i directora del grup de recerca PLANTMED respectivament, varen exposar els seus estudis sobre les diferents vies genètiques i agronòmiques per adaptar la vinya al canvi climàtic i com influeix el maneig del sòl de la vinya al microbiota existent en el mateix i en el raïm obtingut.

D’altra banda, Beatriz López, de l’ICVV de La Rioja, va abordar el greu problema, encara sense resoldre, de les malalties de la fusta a les vinyes.

Justo Banegas, director d’ALFATEC Enginyeria i Consultoria, va explicar els elements clau per al disseny i la construcció de cellers que vulgui ser sostenibles i innovadors en termes d’ubicació, edificació, procés i energies renovables entre d’altres.

Posteriorment, Fernando Zamora, actual president de la Comissió d’enologia de l’OIV, va parlar sobre la forma de vinificar amb menor quantitat de diòxid de sofre sense comprometre la qualitat del vi.

Santiago Benito, professor titular de la Universitat Politècnica de Madrid, va abordar la utilització de llevats no Saccharomyces per a la reducció de l’acidesa dels vins.

Per part del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) Joan Josep Coll va comentar la situació dels ajuts públics per al sector vitivinícola que tant es necessiten per a la implantació de nous projectes de vinyes i cellers al mercat.

La jornada va acabar amb una taula rodona que va analitzar el present i el futur dels vins mallorquins per part de Pilar Oliver (cellers Miquel Oliver), Miquel Gelabert (Vins Miquel Gelabert), Xavier Ausás (assessor enològic) i Daniel Arias (president de l’Associació de Sumillers de Balears), Justo Banegas Director General d’Alfatec i José Escalona, ​​Director d’INAGEA.

Es varen discutir aspectes com ara la importància de les varietats locals per a la diferenciació i la tipicitat del producte, el compromís per l’excel·lència per garantir un producte reconegut de qualitat i valorat pel consumidor.

Xavier Ausás, prestigiós assessor vinícola va recalcar la necessitat d’aspirar a l’excel·lència del producte per a la seva valorització al mercat. José Escalona, ​​comentà “la necessitat d’impulsar projectes de recerca i desenvolupament que responguin als interessos del sector en coordinació amb l’Administració i amb la participació d’investigadors de prestigi com els que constitueixen l’INAGEA, que faci possible la consolidació i la valorització del sector en un escenari incert i sotmès a una crisi climàtica sense precedència, i que permeti fer front als reptes de futur”.

D’altra banda, Justo Banegas, va ressaltar que “aquestes jornades posen de manifest l’interès i la necessitat de fòrums en què investigadors, administracions públiques i empreses privades es reuneixin per debatre sobre el desenvolupament d’un sector tan puixant com ho és vitivinícola balear, tant en termes de nous cellers i vins com en qualitat”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt