Ara llegint
Els aqüífers es mantenen en nivells baixos després de baixar cinc punts en un mes

Els aqüífers es mantenen en nivells baixos després de baixar cinc punts en un mes

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 49% al final del mes juliol, un percentatge cinc punts inferior el mes anterior. Tot i que la situació varia respecte del mateix mes de 2020, quan les reserves es trobaven en un 65%, és similar a la de fa dos anys. Per illes, l’única on s’incrementa el percentatge de les reserves és a Formentera, que passa d’un 47% a un 49%. A Mallorca, baixa del 54% del juny al 49% del juliol i a Menorca, del 51% al 47%. A Eivissa, davalla quatre punts, situant-se al 47%.

Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), cinc de les deu es troben en escenari de prealerta. Així, a les d’Eivissa i el Pla, se li sumen Migjorn, Tramuntana Nord i Formentera. Aquestes UD necessitaran tres mesos en situació de normalitat per sortir de l’escenari de prealerta. Si no hi ha recuperació, la d’Artà podria entrar en prealerta a l’agost.

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) indiquen que juliol ha estat humit a l’arxipèlag, ja que de mitjana s’ha acumulat 9,2 litres per metre quadrat, un 45% més del que és habitual segons la sèrie històrica, però una xifra que és irrisòria per modificar l’estat de les reserves. Per illes, el mes ha estat molt humit a Eivissa (7,8 litres, un 71% per sobre de la mitjana), a Formentera (17,6 litres, cinc vegades més que el que és habitual) i a Menorca (14 litres, gairebé quatre vegades més que la mitjana). A Mallorca, el temps ha estat humit, amb 8,4 litres de mitjana.

També ha estat un mes considerat càlid.

Sigui com sigui, el dèficit interanual es manté a totes les illes, amb un 87% de mitjana. Això vol dir que, tot i l’abundància relativa de pluges al juliol, el dèficit hídric es manté, per la qual cosa els aqüífers es troben a nivells baixos.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt