Ara llegint
Els productors de fruits secs volen recuperar com a mínim el 25% de la superfície perduda els darrers anys

Els productors de fruits secs volen recuperar com a mínim el 25% de la superfície perduda els darrers anys

Foto J. Serra

La Taula Sectorial de Fruits Secs s’ha reunit avui dematí per videoconferència per avaluar l’estat de la situació i articular les mesures necessàries per fer front a l’actual crisi que afecta un dels sectors més representatius i amenaçats de les Illes Balears. El sector reclama incrementar la superfície perduda, augmentar el volum de producció i gaudir de més infraestructures que permetin el seu desenvolupament.

Per a Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears, és fonamental valorar el cultiu de la fruita seca com a sector agrari estratègic de les Illes Balears. La directora gerent de l’entitat, Francisca Parets Amengual, ha explica al terme de la reunió que “cal incrementar la superfície destinada al cultiu de la fruita seca, el volum de producció, el valor de la producció i sobretot, la seva contribució al Producte Interior Brut agrari per millorar així l’eficiència de la producció i la transformació, augmentant la comercialització de les produccions i dels productor derivats o processats. Com a conseqüència de tot això, aconseguirem elevar la renda agrària”.

Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears ha mostrat la seva màxima preocupació pels múltiples problemes que afecten a la nostra comunitat el sector de la fruita seca i, més concretament, l’ametlla. Tal com afirma Parets “cal recuperar la superfície del cultiu de l’ametlla, al menys el 25% de la superfície perduda, i augmentar el volum de producció tant d’ametlla com de garrova, donant suport al desenvolupament de les infraestructures agràries que permetin el seu desenvolupament”

Parets ha volgut destacar la importància de l’ametlla com un ingredient indispensable gràcies a les seves propietats. Ha recordat que la IGP Ametlla de Mallorca és la denominació de qualitat que garanteix el vincle entre l’ametlla i el seu origen, i avala els mètodes utilitzats per a l’obtenció d’un producte destacat per la seva excel·lència i sabor.

Els factors que determinen la seva reputació i les seves propietats beneficioses, són l’elevat contingut lipídic i el perfil dels àcids grassos de les ametlles originàries de Mallorca, als quals se suma la seva intensitat aromàtica, ha recordat.

Per tot això, les seves aplicacions culinàries són conegudes des de fer segles i continuen exercint una gran influència en la cultura gastronòmica de les Balears com en el gató mallorquí. Així mateix, la seva importància econòmica persisteix en l’actualitat, ja que el cultiu de l’ametlla representa el 49,7% de la superfície dedicada a l’cultiu d’arbres fruiters a Mallorca, ha assenyalat.

En aquesta Taula Sectorial de Fruits Secs hi han participat, al costat Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Camp Mallorquí, Productors Mallorquins de Fruits Secs SAT, ASAJA Balears, Unió de Pagesos de Mallorca, APAEMA, Consell de Menorca , Consell de Formentera i l’IGP Ametlla de Mallorca.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt