Ara llegint
En marxa un potent pla d’acció per protegir les espècies forestals de l’escarabat negre de l’ambrosia

En marxa un potent pla d’acció per protegir les espècies forestals de l’escarabat negre de l’ambrosia

El Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha publicat el pla d’acció per fer front a l’escarabat negre de l’ambrosia (Xylosandrus compactus (Coleoptera, Curculionidae, Scolytinae). L’objectiu principal és protegir les espècies forestals de les Illes Balears d’aquest insecte, que es va trobar per primera vegada en un garrover del municipi de Calvià l’any passat, convertint-se en el primer cas de Xylosandrus compactus a l’estat espanyol.

En aquest pla, que té una duració prevista d’un any, s’hi estableixen les línies d’actuació basades en dos eixos: la prevenció i el control. Cal tenir en compte que, de moment, no s’ha detectat cap altre positiu, per la qual cosa, apunten des del Servei de Sanitat Forestal, és important centrar-se en la prevenció.

Així, les actuacions previstes per a la prevenció es basen en la divulgació i sensibilització dels símptomes que poden tenir els vegetals afectats, així com la descripció de l’insecte per a què la ciutadania ho pugui identificar i comunicar-ho, a més d’assessorament presencial, per telèfon o per correu electrònic. També en la formació del personal del Servei, xerrades i jornades informatives per al personal tècnic com els Agents de Medi Ambient o dels espais naturals protegits i per a la ciutadania.

Recull de mostres per a la prevenció

Dins l’àmbit de la prevenció també s’agafaran mostres i es farà un monitoratge de l’espècie per poder establir el seu cicle biològic, a més de traslladar les mostres, en el cas que es trobin, al laboratori per poder-ho estudiar.

La instal·lació de trampes, a més de servir per poder fer el monitoratge, serveixen també com a mètode de control mecànic, ja que redueix les poblacions. En el cas de l’escarabat negre de l’ambrosia, s’instal·laran en el perímetre on hi hagi confirmació d’algun positiu. Com a mesura de control, també es sanejaran els arbres que es puguin trobar infectats mitjançant la poda i eliminació de les restes afectades.

Fins el moment, els arbres infectats no moren sinó que l’afectació se sol desenvolupar sobre les branques. Tot i que afectàs l’arbre sencer, però, altres experiències a Europa constaten que no afecta al cep, per la qual cosa no seria necessari eliminar les arrels.

El Xylosandrus compactus pot afectar a més de 200 espècies de l’àmbit forestal, agrícola i ornamental. A Itàlia, a més, s’ha informat que també ha afectat a plantes habituals de la garriga mediterrània. A més, aquesta espècie ha establert una simbiosi amb fongs sapròfits, el que fa que els insectes perforin els vegetals llenyosos i hi facin galeries on hi acaba el fong, que fa d’aliment a l’insecte.

Des del Servei de Sanitat Forestal demanen la col·laboració ciutadana per poder localitzar nous possibles focus. En el cas que se’n trobassin, es poden posar en contacte amb el Punt d’Informació Ambiental a través del telèfon gratuït 900 151 617 o el correu electrònic sanitatforestal@caib.es.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt