Ara llegint
La gavina corsa torna amb força gràcies als voluntaris

La gavina corsa torna amb força gràcies als voluntaris

La gavina corsa ha tornat a nidificar a l’illot de Na Guardis, a la Colònia de Sant Jordi, després de quatre anys sense fer-ho en aquest indret. El Servei de Protecció d’Espècies ha detectat una colònia de 184 parelles d’aquesta au protegida, que ha post ous arreu de l’illot.

Una vegada detectada la colònia, la Conselleria de Medi Ambient i Territori, juntament amb el GOB, iniciaren una campanya de vigilància amb una cinquantena de voluntaris per tal d’evitar molèsties durant els primers mesos de desenvolupament dels exemplars acabats de néixer. L’objectiu ha estat evitar el desembarc per part dels usuaris d’embarcacions i banyistes que hi poguessin arribar des de la platja. A més, s’hi instal·lat cartells indicant l’existència de fauna vulnerable i prohibint el pas.

En el dispositiu de vigilància hi han participat 48 voluntaris que durant cinc setmanes han fet torns de matí i horabaixa. En total, han intervingut, en un total de 370 hores, 91 ocasions i han informat a 195 persones de la impossibilitat de desembarcar a l’illot. Per això han comptat amb dues piragües aportades pel Parc Nacional de Cabrera, mitjançant les quals s’han desplaçat fins a l’illot quan ha estat necessari intervenir. El dispositiu de vigilància ha comptat amb la col·laboració de l’IBANAT, Ports de les Illes Balears i la policia local de Ses Salines.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han agraït, en un acte, la participació dels voluntaris que «han contribuït de manera desinteressada a garantir la tranquil·litat dels polls, posant de manifest l’interès i la conscienciació envers la protecció de la biodiversitat» . A l’acte, els han entregat una camiseta i el llibre recentment editat «L’àguila coabarrada a Mallorca. Una peça necessària».

La gavina corsa (Larus Audouinii) és una espècie vulnerable segons el Catàleg Balear d’Espècies Amenaçades i només es reprodueix en el Mediterrani. La major colònia d’aquesta espècie es troba a Eivissa i Formentera. A les Pitiüses, enguany, s’han censat 367 parelles, 31 menys que l’any passat. El 2018 se’n comptabilitzaren 533. Els censos a Pitiüses els han dut a terme els Agents de Medi Ambient, conjuntament amb el naturalista de l’IBANAT i el recolzament logístic dels patrons d’embarcació.

A Mallorca la població reproductora se situa al voltant de 263 parelles, que s’han distribuït en 5 colònies. La colònia més nombrosa, amb 184 parelles, ha estat la de l’illot de Na Guardis, minvant els efectius d’altres localitats habituals de cria. La darrera vegada que nidificaren aquí fou el 2016, amb 12 parelles.

Al Parc Nacional de l’Arxipèlag Marítim-Terrestre de Cabrera ha davallat respecte als darrers censos de 2017 i 2018, que situaven la població pròxima al voltant de les 100 a 150 parelles. Enguany només hi han criat un màxim de 25 parelles.

El censos a Mallorca els han dut a terme els Agents de Medi Ambient, naturalistes de l’IBANAT i tècnics de la conselleria, amb el recolzament dels patrons de vigilància de les reserves marines. També hi han col·laborat científics de l’IMEDEA.

Els tècnics del Servei de Protecció d’Espècies remarquen que el fet de que la gavina augmenti o disminueixi a alguna banda no vol dir que vagi malament, hi ha moltes fluctuacions per colònies i anys. Es tracta d’una espècie bastant nòmada i fluctuant en quant a les seves poblacions.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt