La UIB estudia la millora dels cultius de cànnabis amb finalitats medicinals
Un equip de recerca de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha iniciat un projecte pioner a les Illes per millorar els cultius de cànnabis amb finalitats medicinals. El projecte, que compta amb la col·laboració de l’empresa Bio Island XXI, SL, té l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per cultivar dues varietats de Cannabis sativa amb un alt contingut de cannabidiol (CBD), un compost amb propietats terapèutiques.
L’objectiu del projecte és avaluar l’efecte de la concentració elevada de diòxid de carboni (CO2) sobre el creixement, el metabolisme i la producció de cannabinoides de les plantes de cànnabis. Els investigadors han fet servir un nou hivernacle de bioseguretat al campus de la UIB, on han aplicat dos nivells de CO2: 450 ppm, que correspon a la concentració actual de l’atmosfera, i 900 ppm, que és el doble.
Els resultats preliminars mostren que les plantes de cànnabis s’adapten bé a l’elevat CO2 i que això els permet estalviar aigua i nutrients, ja que redueixen l’obertura dels estomes (els orificis de les fulles per on capten el CO2) i inverteixen menys nitrogen en la síntesi de proteïnes fotosintètiques. Aquesta informació és valuosa per a l’optimització productiva de varietats d’alt CBD i també per a entendre com les plantes respondran al canvi climàtic.
La segona fase del projecte consistirà en analitzar el perfil de cannabinoides de les flors de cànnabis, per veure si el CO2 elevat també influeix en la producció de composts amb potencial medicinal. Els cannabinoides són uns composts del metabolisme secundari que requereixen molt de nitrogen per a la seva formació, per la qual cosa els investigadors esperen que la reducció de l’ús de nitrogen per a les proteïnes fotosintètiques es tradueixi en una millora de la qualitat dels cannabinoides sota CO2 elevat.
El projecte el lidera el doctor Jeroni Galmés, catedràtic del Departament de Biologia i membre del grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies (PLANTMED). També hi participa el grup de recerca en Anàlisi per Injecció en Flux i Anàlisi de Traces (FI-TRACE), que lidera el doctor Manuel Miró, catedràtic del departament de Química.
Fotos: A. Costa / UIB