Ara llegint
L’Associació de Trossejadors de Garrova adverteixen que la producció baixarà enguany un 30%

L’Associació de Trossejadors de Garrova adverteixen que la producció baixarà enguany un 30%

L’Associació de Trossejadors de Garrova calcula que enguany es recolliran entre 15.000 i 20.000 tones d’aquest producte, el que suposarà una baixada d’entre el 25 i el 30% respecte de la campanya anterior, que va resultar ser molt positiva.

El sector també recorda que en el cas de la garrofa cada any hi ha una alternança entre bona i mala recollida d’aquest fruit sec i que de manera excepcional hi ha hagut dos anys seguits molt bons a la nostra illa.

La històrica associació de PIMEM, nascuda el 1979, ha reorganitzat la seva junta directiva i el dia de la seva presentació ha donat les dades per a aquesta campanya 2022.

Els cinc empresaris que actualment formen l’associació, Productes Fontanet, Llorenç Arrom, Can Robí, Jaume Adrover i Productes Martín, gestionen aproximadament entre el 70% i el 80% del mercat de recollida de garrova de Mallorca. Segons l’associació, el motiu de la reactivació “és intensificar les relacions amb l’administració de cara a futures col·laboracions per tal de mantenir i ajudar al màxim el sector”.

Pel que fa al preu els empresaris esperen que de sortida sigui el mateix que amb el que va acabar l’any passat, però afegeixen que encara no es poden donar xifres ja que s’estudien alguns factors externs que ho puguin fer variar com podria ser la baixada dels cereals. En aquest moment un altre aspecte que estudia l’associació és que podria ser que el preu del garroví respecte al preu de la garrova s’alteri, encara que depèn molt del comprador de goma i del mercat. Avui dia tot apunta que podria ser una mica més elevat que l’any passat.

D’altra banda, l’associació ha comunicat que segueixen els treballs amb la conselleria sobre les investigacions autòctones amb l’objectiu de conèixer quines són les varietats que tenen més rendiment, és a dir, quin tipus de garrofa aporta més sucre, fibra i rendiment de garroví.

Actualment, Balears concentra el 33% de la superfície total que hi ha a Espanya. En el conjunt del país les produccions, els anys bons, poden arribar a una producció d’entre 100.000 i 150.000 tones de garrofa. A les Balears hi ha una superfície d’agricultura ecològica de 39.765 hectàrees de les quals 33.679 són a Mallorca. La garrofa arriba a les 1.600 hectàrees.

Les dades del diagnòstic del sector de la fruita seca han estat gràcies a la col·laboració de la Conselleria d´Agricultura mentre que sobre l´agricultura ecològica ha estat la també associació de PIMEM, APAEMA, qui ha proporcionat les dades.

El sector i la promoció dels seus derivats

Segons l’associació, les sis empreses tenen els mateixos problemes que altres sectors. Els costos del combustible i la manca de mà d’obra obliguen a estar molt pendents de les campanyes i preus.

Respecte a l’evolució que ha experimentat la garrova i la potencialitat dels seus components a nivell de nutrició i salut, es veu reflectida en la comercialització i la presència internacional i la màxima representant de la qual és la marca de Llucmajor, Johannis.

Aquesta marca i, en representació de tota la garrofa mallorquina, estarà present a la fira de Biofach 2022, per cinquè any consecutiu. Aquesta fira és la més important de l’alimentació agroecològica i es durà a terme aquest 26 de juliol a Alemanya. La presència de la garrofa mallorquina compta amb la col·laboració amb la Cambra de Comerç, APAEMA i la Conselleria d’Agricultura

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt