Ara llegint
L’autoconsum compartit de Ses Salines beneficiarà a 43 habitatges i 6 empreses

L’autoconsum compartit de Ses Salines beneficiarà a 43 habitatges i 6 empreses

Les obres d’instal·lació de l’autoconsum compartit impulsat per l’Institut Balear de l’Energia (IBE) sobre el CEIP ses Salines han finalitzat aquesta setmana i, una vegada es posi en marxa, beneficiarà 43 habitatges i 6 empreses que veuran abaratida la seva factura de la llum.

El projecte generarà 100 kW de potència renovable, que es vendrà a preu de cost als particulars, les empreses i les administracions locals del municipi que van ser seleccionats en el procés d’adhesió públic que es va dur a terme entre l’1 d’abril i el 15 de maig. Així, els consumidors associats disposaran de la seva quota de la instal·lació de manera anàloga a una instal·lació d’autoconsum domèstica, i la contraprestació econòmica serà de 100 € per kilowatt i any, en què els habitatges han pogut escollir entre quotes de 0,5 kW per 50 € o 1 kW a 100 €. Al seu torn, les empreses han pogut triar entre 3 i 5 kW, amb un cost de 300 i 500 € anuals. L’estalvi per cada 100 € invertits serà de 375 € i el rang d’estalvi anual anirà entre 178 € i 1875 €, en funció de la quota que s’hagi triat.

Cal assenyalar que en la convocatòria per a aquest autoconsum compartit es van rebre un total de 51 sol·licituds, de les quals 43 eren vàlides i vuit excloses (set particulars i una empresa). Així, han estat admeses les demandes de 43 habitatges (un de vulnerable) i sis empreses. Podeu consultar la llista d’admesos en l’enllaç següent:https://cutt.ly/HLULO7H.

Aquest projecte va ser adjudicat a l’empresa SIE Balear SLP, que va obtenir la major puntuació (99,88 punts) per sobre de les altres vuit empreses que es van presentar al procés. El pressupost de licitació era de 155.892,37 euros més IVA, i l’empresa va guanyar la licitació amb una oferta de 123.155 euros més IVA.

Vint-i-set projectes per a l’any 2022 a Mallorca

Cal assenyalar que durant l’any 2021 l’IBE va invertir 750.000 euros en sis projectes d’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica, de dimensions mitjanes, que produiran un total de 460 kW a totes les Illes Balears. Per a l’any 2022, l’IBE té previst posar en marxa un total de 41 projectes, dels quals 27 es troben a Mallorca (12 a Palma i 15 a la Part Forana) i que beneficiaran més de 1700 habitatges i més de 165 empreses.

En aquest sentit, s’han instal·lat o s’instal·laran damunt cobertes de centres educatius, aparcaments o solars, i s’obrirà el consum d’aquesta electricitat 100 % verda a consumidors que estiguin ubicats en un radi de 500 metres d’aquestes instal·lacions. Cal apuntar que el vicepresident Yllanes, atesa l’emergència energètica en què ens trobam, ha fet una petició d’ampliació a l’Estat d’aquest radi de fins a 2 km i una ampliació il·limitada dins un mateix municipi a territoris no peninsulars, com és el cas de les Illes Balears.

L’IBE ha signat amb cadascun dels ajuntaments convenis de col·laboració a través dels quals se cedirà l’ús dels espais per a la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques i es garantirà el subministrament d’una part del consum a instal·lacions municipals.

Aquest programa té l’objectiu d’expandir-se en els propers anys i arribar a un màxim de municipis. De fet, l’IBE reinvertirà el retorn econòmic d’aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d’autoconsum compartit arreu de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt