Ara llegint
Ja estan llestes les instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum dels IES de Santa Maria i de Porto Cristo

Ja estan llestes les instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum dels IES de Santa Maria i de Porto Cristo

Ja estàn llestes les instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum dels IES de Santa Maria i de Porto Cristo

Ja han finalitzat les obres de la instal·lació fotovoltaica per a autoconsum sobre coberta de l’Institut d’Educació Secundària (IES) Santa Maria del Camí i poden iniciar la connexió elèctrica. La potència d’aquesta instal·lació és de 65,52 kWp, que se sumen als 30 kWp amb què ja comptava aquest centre. Paral·lelament, han acabat també les obres de la instal·lació de panells solars en coberta de l’IES Porto Cristo, un projecte de 96,46 kWp de potència fotovoltaica instal·lada que va ser licitat juntament al del de l’IES Santa Maria del Camí. Cal destacar que sengles instal·lacions permetran reduir l’emissió de 107 tones de CO2/any.

El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, juntament amb el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia, Mateu Ferrer, han visitat aquest dilluns l’IES Santa Maria. A aquesta visita hi han assistit també el director general de Planificació, Ordenació i Infraestructures Educatives, Ismael Alonso, i el batle de Santa Maria del Camí, Nicolau Canyelles.

Tots dos projectes d’autoconsum elèctric produiran 233.324 kWh/any. Concretament, l’IES Porto Cristo produirà 135.044 kWh/any i l’IES Santa Maria del Camí 98.2980 kWh/any. Com a conseqüència, aquestes instal·lacions renovables produiran el 93,1 % i el 82,23 % de l’energia consumida respectivament, amb el que això suposa d’estalvi directe a la factura elèctrica d’aquests centres educatius.

Així mateix, l’energia no consumida serà compensada. Aproximadament el 50 % de l’energia produïda per aquestes instal·lacions s’autoconsumirà i l’altre 50 % serà excedent que podrà ser compensat, aprofitant moments de baixa o nul·la activitat dels instituts, com ara dies no lectius o les vacances d’estiu.

Estalvi directe en la factura elèctrica

El conseller Sáenz de San Pedro ha destacat el compromís del Govern de les Illes Balears amb l’impuls d’aquest tipus de projectes en edificis públics, centres educatius, particulars i empreses, amb l’objectiu de reduir emissions contaminants i aconseguir estalvis directes a les factures elèctriques . En el cas d’aquests instituts, el conseller ha explicat que l’estalvi a la factura d’electricitat serà de 21.622,98 euros anuals (IES Porto Cristo) i 15.736,40 euros anuals (IES Santa Maria del Camí).

«Apostam pel consum d’energies renovables. Les instal·lacions fotovoltaiques d’aquests instituts són del tipus individual, per al consum exclusiu dels centres educatius. Però també estem promovent, a través de l’Institut Balear de l’Energia, projectes d’instal·lacions d’autoconsum col·lectiu, la participació dels quals està oberta a particulars i pimes, perquè puguin veure reduïda la factura elèctrica», ha afegit Sáenz de San Pedro.

Per part seva, el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, ha informat que aquestes instal·lacions han comptat amb un pressupost de 229.399,91 euros. Del total, la inversió destinada a l’IES Porto Cristo ha estat de 135.330,45 euros i la de l’IES Santa Maria del Camí 94.069,45 euros.

Processos participatius d’autoconsum en marxa

Viu també ha ressaltat l’impuls que la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia vol donar als projectes d’autoconsum. Així, ha recordat que actualment hi ha diversos processos participatius oberts als municipis de sa Pobla, Alcúdia, Capdepera i Ciutadella i que periòdicament es van obrint noves instal·lacions.

El Govern de les Illes Balears ha impulsat els projectes de panells solars en les cobertes dels instituts de Porto Cristo i de Santa Maria del Camí, cofinançats al 60 % amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, NextGenerationEU a través de subvenció directa del Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia d’Espanya (IDAE), adscrit al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt