Ara llegint
Les darreres oportunitats per a la supervivència de la nacra

Les darreres oportunitats per a la supervivència de la nacra

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha convocat aquesta setmana la segona reunió del grup de treball sobre la situació crítica de la nacra.

Aquest grup té com a objectiu millorar l’estat de conservació i evitar l’extinció d’aquest mol·lusc amenaçat i està format per representants del Ministeri, la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, la Regió de Múrcia, la Junta d’Andalusia i el Govern de les Illes Balears. A la reunió també hi han assistit representants de la Demarcació de Costes de Múrcia i de Tarragona, i diversos investigadors involucrats en projectes sobre l’espècie.

Durant la reunió s’han detallat les principals mesures duites a terme en els últims mesos en matèria de conservació de la nacra i s’han identificat les línies d’actuació prioritàries, que seran aprovades en el si del grup de treball per procediment escrit.

Entre les accions per protegir la nacra en el medi marí (in situ) es troben:

· La regulació d’activitats que generin pressions sobre les poblacions de l’animal com navegació, fondeig, pesca, bany o busseig.

· L’establiment de zones d’abalisament per a la protecció de poblacions supervivents que estiguin a poca profunditat o en zones concorregudes.

· Un programa de recerca de supervivents i monitoratge acompanyat de mesures de gestió que assegurin la seva supervivència.

· La implantació d’un programa de reclutament mitjançant col·lectors larvaris i accions d’obtenció de gàmetes associats a programes de cria i engreix de l’espècie ex situ.

· La realització d’un estudi poblacional per conèixer l’estoc i la dinàmica de les poblacions no afectades.

· L’impuls d’iniciatives de divulgació i projectes de ciència ciutadana (com Observadors de la Mar-Projecte nacres o la NACRANET).

D’altra banda, també s’estudia posar en marxa actuacions fora de l’hàbitat de la nacra (ex situ). Per exemple, el disseny de protocols de cria per tancar el cicle de reproducció en captivitat, el disseny de protocols de manteniment d’exemplars adults en captivitat i l’obtenció de gàmetes en el medi natural per dur-los a tancs ex situ i poder tancar el cicle de reproducció.

Algunes d’aquestes accions ja han estat iniciades per part de diverses administracions i centres d’investigació.

La nacra és el mol·lusc endèmic de la Mediterrània de major grandària. Viu principalment en les praderies de Posidonia oceanica i pot trobar-se fins als 60 metres de profunditat. Per la seva grandària es considera una espècie estructurant, ja que proporciona nous hàbitats a altres animals, generant un augment de la biodiversitat i riquesa específica en els ecosistemes en els quals està present.

A finals de setembre de 2016 es va constatar un gran nombre de morts de nacres a Almeria, Múrcia, Torrevella, Eivissa i Formentera. A dia d’avui, aquesta mortalitat massiva ha arribat pràcticament al 98% de les poblacions de la Mediterrània espanyol, estant únicament sanes les nacres situades al Delta de l’Ebre (a les badies de Fangar i Alfacs) i al Mar Menor.

Aquesta alta taxa de mortalitat és deguda a l’Haplosporidium pinnae, una nova espècie de protozou esporulado de el grup dels Haplosporidis.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt