Ara llegint
Les Illes Balears rebran 5’4 milions dels Next Generation per digitalitzar el cicle de l’aigua i evitar riscos a les inundacions

Les Illes Balears rebran 5’4 milions dels Next Generation per digitalitzar el cicle de l’aigua i evitar riscos a les inundacions

Les Illes Balears rebran 3,9 milions d’euros per a la primera fase del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de digitalització del cicle de l’aigua, segons s’ha acordat en la conferència sectorial de Medi ambient, celebrada aquesta setmana. En la mateixa reunió, es va acordar que l’arxipèlag rebrà 1,5 milions d’euros del Pla d’actuacions de protecció i adaptació al risc d’inundació i integració ambiental a nuclis urbans. Ambdues partides formen part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per fons NextGenerationEU.

En el primer cas, els 3.975.900 euros aniran destinats a actuacions que permetin complir, essencialment, dos objectius: Fomentar la digitalització de les administracions hidràuliques de les comunitats autònomes i la de les entitats locals, especialment els municipis amb menys de 20.000 habitants. Les actuacions, doncs, han d’anar encaminades a:

– La millora del coneixement en matèria de gestió del domini públic hidràulic a través de les millores en la digitalització tant de la gestió com de les dades disponibles.

– La millora de la informació hidrològica i control dels usos de l’aigua a través de les millores tecnològiques a les xarxes disponibles tant hidrològiques de qualitat de les aigües.

– Suport a la digitalització de les infraestructures hidràuliques existents de titularitat pública i la seva gestió.

– La millora de la digitalització interna de les administracions o organismes que tenguin competències en la gestió de l’aigua.

– Suport a les entitats locals que permeti una millora de la digitalització dels sistemes de gestió del cicle de l’aigua urbana.

En tots els casos, les administracions hauran de garantir que tota la informació hidrològica generada estarà a disposició dels organismes públics i de la ciutadania.

Pel que fa la partida dedicada al «Seguiment i restauració d’ecosistemes fluvials, recuperació d’aqüífers i mitigació del risc d’inundació», inversió 2 del Component 5 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència – Preservació del litoral i recursos hídrics –, les Illes Balears tendran 1.554.740 euros per a actuacions que tenguin com a objectiu la protecció davant les inundacions o la recuperació ambiental de cabals de domini públic hidràulic.

Així, aquestes actuacions es podran realitzar directament a través de les comunitats autònomes o organismes que en depenguin o bé a través de convocatòries en concurrència competitiva. Podran estar relacionades amb:

– Obres de recuperació ambiental i millora de l’estat de cabals i riberes que contribueixin a la reducció del risc d’inundació, especialment als entorns urbans.

– Recuperació hidrològica forestal i estabilització de lleres i zones associades amb impactes al règim hidrològic del domini públic hidràulic.

– Implantació de mecanismes de protecció civil recollits als Plans de gestió de risc d’inundació i plans autonòmics de protecció civil, com per exemple foment de l’autoprotecció, adaptació al risc d’inundació o sistemes d’avisos i alertes.

La finalitat de les ajudes és donar suport a projectes integrats a plans o estratègies a llarg termini que cerquin solucions basades en la natura que permetin, entre d’altres, la renaturalització fluvial, un increment de la biodiversitat o la recuperació d’hàbitats, així com la generació d’infraestructura verda per a la reducció efectiva del risc d’inundació.

Els projectes que es presentin a qualsevol de les línies d’ajudes s’hauran d’haver iniciat després del primer de febrer de 2020 y hauran d’haver finalitzat, com a màxim, el primer de juny de 2026.

Cal recordar que a l’abril, a través de la Direcció General de Recursos Hídrics, ja es van convocar ajudes per un valor de 2,6 milions d’euros per a què els municipis de menys de 20.000 poguessin millorar les xarxes d’abastiment. Aquesta partida es va finançar a través dels fons NextGenerationEU de la Unió Europea. En total, una quarantena de municipis que podien optar a les ajudes han presentat projectes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt