Ara llegint
Les reserves hídriques baixen cinc punts després d’un gener sec

Les reserves hídriques baixen cinc punts després d’un gener sec

Les reserves hídriques de les Illes Balears es situaven al 62% el mes de gener, cinc punts menys que el mes passat, tot i que la situació és igual a la del mateix mes de 2021. Per illes, Menorca (passa d’un 55% a un 57%) i Eivissa (passa del 58% al 59%) registren un lleuger ascens, tot i que a Mallorca (passa del 68% al 63%) i Formentera (passa del 52% al 51%) la situació és de descens respecte el mes de gener.

Sigui com sigui, les precipitacions del novembre han permès la recuperació de gairebé totes les Unitats de Demanda (UD). Així, les de Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord i Tramuntana Sud surten de l’escenari de prealerta de sequera i passen al de normalitat i, per tant, set de les 10 UD estan dins l’escenari de normalitat. Les tres restants – Artà, Pla i Eivissa – es mantenen en prealerta, ja que es necessiten tres mesos consecutius en situació de normalitat per canviar d’escenari. Si es manté la tendència, la unitat de demanda d’Eivissa podria entrar en escenari de normalitat a finals de febrer.

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) indiquen que gener ha estat molt sec pel que fa a les precipitacions a les Illes Balears, ja que s’ha acumulat una mitjana de 16,5 l/m2, el que equival a un terç de l’habitual. Pel que fa a la situació per illes, a Mallorca (16,2 l/m2 respecte els 52,8 l/m2 de mitjana històrica) i a Menorca ha estat molt sec (16,0 l/m2 respecte de 45,7 l/m2), mentre que a Eivissa (20,5 l/m2 respecte els 41,5 l/m2 de mitjana històrica) i Formentera (14,9 l/m2 en front de 27,9 l/m2) ha estat sec.

Pel que fa referència al percentatge de precipitació interanual, al conjunt de les illes es troba un 10% per sobre de la mitjana històrica. A Mallorca, concretament, és del 6%, a Menorca del 17%, a les Pitiüses del 22%.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt