Ara llegint
L’oli d’oliva Treurer rep 20.000 euros del Consell per convertir la pinyolada en adob orgànic

L’oli d’oliva Treurer rep 20.000 euros del Consell per convertir la pinyolada en adob orgànic

L’oli d’oliva de Mallorca amb denominació d’origen Treuer és una de les empreses beneficiàries de la primera línia de subvencions d’economia circular del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, instaurada per millorar la problemàtica ambiental, reduir la petjada ecològica i minimitzar la generació de residus.

El projecte de Treure servirà per convertir els residus procedents de l’elaboració d’oli en compostatge del subproducte de la pinyolada i reaprofitar-lo com adob orgànic dels propis camps de cultiu de l’olivar, un total de 20 hectàrees i 3.000 arbres.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, varen visitar ahir la finca Treuer i es varen reunir amb el seu fundador, Joan Miralles, i també el gerent, Miquel Miralles, per conèixer de primera mà el projecte d’economia circular i de producció de compostatge que faran.

L’objectiu de la subvenció de 20.000 euros que se li ha concedit consisteix en l’aprofitament del residu obtingut en l’elaboració de l’oli. Després d’un procés de compostatge, el residu convertit en recurs serà incorporat de nou al procés productiu i servirà per fertilitzar les oliveres.

Per a aquest procés s’haurà de construir una solera de formigó armat on farà la mescla de pinyolada amb terra, palla, urea i fulles ─procedents de la neteja de la pròpia oliva, una vegada collida─ amb la finalitat d’obtenir una relació de carboni-nitrogen equilibrada.
 
La consellera de Medi Ambient, Aurora Ribot ha destacat que «el projecte subvencionat és un molt bon exemple d’economia circular en el procés productiu d’oli i el concepte dels residus entesos com a recurs. La transformació de la pinyolada en compost ens acosta a un cultiu més eficient amb la reducció del consum d’adobs químics».

Amb la producció de compost s’obtindran els resultats següents:

  • S’elimina la pinyolada, un subproducte contaminant en el procés d’elaboració de l’oli. Tot el que surt de l’oliva excepte l’oli: pell, polpa i pinyol.
  • S’obté un adob orgànic a partir dels residus del procés productiu.
  • S’elimina l’aportació d’adobs químics i això suposa un estalvi econòmic i un benefici mediambiental.
  • El sistema productiu de l’empresa es converteix en un projecte d’economia circular.

«Gràcies a la bona rebuda, el Departament convocarà una altra línia de subvencions. Es tracta d’una aposta decidida del Departament perquè entenem que ,per ser vertaderament sostenibles, els cercles que estableix l’economia circular han de ser de proximitat», ha recordat la consellera Ribot.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha detallat que «amb aquesta subvenció volem fer front a la problemàtica ambiental millorant la reducció de la petjada ecològica i minimitzant la generació de residus. El projecte de Treuer coincideix de ple en el projecte estrella del departament per tancar el cercle de la matèria orgànica de Mallorca: “Tanca el cercle” i la construcció de plantes de compostatge per millorar la competitivitat del sector primari».

Per la seva banda, Miquel Miralles, gerent de Treuer, ha agraït la visita de la consellera i del director insular i ha explicat que «La subvenció del Consell de Mallorca ha suposat l’empenta per poder desenvolupar un projecte que tenim dins el cap, però per al qual no teníem recursos suficients. Un projecte d’economia circular integral, al 100 %. Aprofitarem el que tradicionalment s’havia considerat un residu en el procés de producció d’oli d’oliva per convertir-lo en un fertilitzant. D’un procés de producció on el 85 % eren residus, ara els reduïm a 0 % i aconseguim un producte fertilitzant totalment ecològic i natural per als nostres arbres».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt