Ara llegint
Nou incident amb un Agent de Medi Ambient

Nou incident amb un Agent de Medi Ambient

Medi Ambient estudia mesures disciplinàries contra l'Agent que es va enfrontar a dos escaladors

Un agent de medi ambient (AMA) podria haver protagonitzat un greu enfrontament a Sa Bastida (Alaró) el passat 6 de novembre amb dos muntanyencs que pretenien gaudir de la seva activitat, segons afirmen aquests. Els afectats entenen que el funcionari va incomplir les funcions que té assignat el seu lloc de feina, alhora que va actuar amb abús d’autoritat i desconsideració cap als afectats.

La denuncia presentada per les dues persones que varen patir aquesta situació detalla que “… anàvem pel camí de la Font de Ses Artigues cap a sa Bastida en el municipi de l’Alaró. (…) pujant pel camí ens vàrem creuar amb un vehicle oficial del Cos d’Agents de Medi Ambient de la Conselleria de Medi Ambient i Territori de la CAIB. Aleshores el vehicle es va aturar i l’Agent de Medi Ambient amb número d’identificació personal 1976 va baixar del vehicle i ens va demanar si anàvem a escalar a Sa Bastida. Nosaltres li vàrem contestar que anàvem d’excursió, i ell va insistir que anàvem amb unes motxilles molt grans per anar d’excursió. I ens va dir que si anàvem a escalar a les parets de Sa Bastida tornaria a pujar i ens denunciaria.”

Els esportistes narrem com, una estona més tard, “… ens trobarem amb uns caçadors d’Alaró i ens digueren el nom de l’Agent de Medi Ambient, i ens explicaren que ell i el seu germà, també membre del Cos d’Agents de Medi Ambient de la Conselleria de Medi Ambient i Territori de la CAIB, sempre tenien un tracte incorrecte amb la gent del poble i amb tots aquells que transitessin per les muntanyes del municipi. Aleshores vàrem decidir fer mitja volta i baixar cap al poble d’Alaró, no podent anar a practicar la nostra activitat esportiva d’escalada a les parets de Sa Bastida.”

En una posterior comprovació, els dos muntanyencs varen certificar com la Conselleria de Medi Ambient en les regulacions de l’escalada per nidificació prohibeix la pràctica de l’escalada a les parets de Sa Bastida d’Alaró entre els mesos de febrer a juliol. La data de l’incident, per tant, estaria permesa l’activitat que volien desenvolupar. Ambdós disposaven de la corresponent i vigent autorització per a poder escalar en el paratge natural de la Serra de Tramuntana.

Agents de Medi Ambient en una presentació. (Foto: Facebook Agents de Medi Ambient)

Des del seu punt de vista, en conseqüència, “L’Agent de Medi Ambient amb número d’identificació personal 1976 ens va amenaçar d’expedir-nos una denúncia per iniciar-nos un expedient sancionador, per anar a escalar a les parets de Sa Bastida d’Alaró en una època de l’any que no es troba dins els mesos prohibits per a la pràctica de l’escalada.” La denúncia abunda en el fet que entre les funcions dels integrants del cos d’Agent de Medi Ambient “(…) NO es troba la interpretació arbitrària de les lleis i de la legislació vigent, amenaçar als ciutadans amb denúncies per iniciar un procediment sancionador sense cap motiu, intimidar i coaccionar als ciutadans durant la seva pràctica esportiva, recreativa o d’oci.”

Aquesta denúncia s’ha registrat davant la conselleria de Medi Ambient i Territori, responsable del servei d’Agents de Medi Ambient, i en la de Presidència. La normativa indica que quan es tracta de presumptes faltes greus o molt greus, com podria ser el cas, és obligatòria que Presidència, responsable últim de tot el cos funcionarial de la comunitat autònoma, en tingui coneixement i participi en el procés.

L’actuació d’alguns integrants del cos d’AMA s’ha vist en dubte i posta en qüestió després de diverses denúncies realitzades els darrers anys. Cal destacar la polèmica amb l’editorial ALPINA per fer mapes senderistes i diferents topades amb escaladors que, encara que disposaven de tota la documentació, varen ser obligats a abandonar la seva activitat sota amenaça de sanció com va esdevenir al Gorg Blau. Altres senderistes han manifestat haver estat interpel·lats de forma poc professional per alguns AMA en situacions en les quals s’han sentit encalçats sense motiu ni raó aparent. 

Les peticions d’incoació d’expedients per faltes greus i molt greus, com el cas que ara es descriu, no se sap si han estat tingudes en compte a la conselleria de Miquel Mir. Segons manifesten alguns dels que les varen interposar, la tàctica habitual de la conselleria és la manca de resposta a les reiterades peticions d’informació.

Foto de portada: (Xisco Simón)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt