Ara llegint
Sansó defensa a Madrid la Llei balear de residus i demana que la normativa estatal no li sigui un sostre de vidre

Sansó defensa a Madrid la Llei balear de residus i demana que la normativa estatal no li sigui un sostre de vidre

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha comparegut avui davant la Comissió de Transició Ecològica i Repte Demogràfic del Congrés dels Diputats per explicar el seu posicionament sobre el Projecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats, actualment en tramitació a la cambra alta del Parlament estatal.

Sansó ha comparegut a petició del grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), i és l’únic alt càrrec autonòmic convidat a aquesta ronda de compareixences acordada per la Mesa de la Comissió de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, dia 17 de juny.

«Aquesta compareixença suposa un reconeixement més a la Llei balear de residus i confïi que els diputats extreguin conclusions positives del seu contingut i els traslladin a la normativa que prepara l’Estat», ha assegurat Sansó en finalitzar la intervenció.

El director general ha assegurat que el projecte de Llei, actualment al Congrés, “és un punt de partida” però ha afegit que “per a avançar de veres cap a un canvi de model, per a passar de la societat del reciclatge a la societat residu zero, per tornar de veres a una economia circular, cal ser més ambiciosos”.

En aquest sentit, Sansó ha considerat que la Llei 8/2019 de Residus i Sòls Contaminats, aprovada per una àmplia majoria del Parlament, és una eina més útil per a avançar cap a un model circular i ha reclamat que “la Llei que prepara el Govern de l’Estat no ha de ser un sostre de vidre per a les comunitats autònomes”. Així, ha defensat que les comunitats autònomes tenen competències de dictar normes de protecció addicional del Medi Ambient i ha lamentat que el projecte de Llei actualment limita la possibilitat d’ampliar o millorar la Responsabilitat Ampliada del Productor quan, segons ha defensat, és la millor plasmació del principi ambiental ‘qui contamina paga’.

Durant la intervenció, Sansó ha denunciat que el projecte de Llei “manté la insensibilitat respecte a la insularitat, ja que no assegura el finançament del transport de residus de les illes, com Formentera, que no tenen capacitat de tenir instal·lacions de tractament”. En aquest sentit, ha recordat que el Govern ha pagat més de 7 milions d’euros els darrers 10 anys en aquest concepte. El director general ha insistit que “lleis sectorials com aquesta incideixen en la incomprensió dels sobrecostos que hem d’assumir els territoris insulars” i ha lamentat que el projecte de Llei es limiti a incloure la possibilitat que l’Estat financiï aquestes despeses “en funció de la disponibilitat pressupostària”. Sansó ha demanat “sensibilitat” als diputats en aquesta matèria i que incloguin al text definitiu “una redacció clara i que comprometi pressupostàriament a l’Estat en aquesta matèria”.

A tall de conclusió, Sansó ha demanat als diputats que incrementin els objectius que estan fixats al projecte de Llei perquè “no només ens juguem la nostra salut i la del planeta, ens juguem seguir a la coa d’Europa en gestió de residus i això ens exposa a poder rebre multes substancioses per part de les institucions europees”. “Unes sancions”, ha afegit, “que hauran de pagar les administracions públiques i, per tant, els ciutadans”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt