Un guardó per al projecte de millora de l’equipament científic per a la recerca en el medi marí
El projecte de millora de l’equipament científic del SOCIB, que permet augmentar les capacitats existents en l’àmbit de la recerca sobre el medi ambient marí i costaner en Balears, ha aconseguit el Primer Premi al millor projecte nacional finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Aquest guardó s’ha atorgat durant els Actes de Política Regional i Fons Europeus a Espanya corresponents als anys 2020 i 2021, organitzats pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública que, en aquesta ocasió, s’han hagut de celebrar de manera telemàtica durant els dies 15 i 16 de desembre a causa de la pandèmia de Covid-19.
L’esdeveniment, que serveix per difondre la importància de la Política de Cohesió europea com a eina per impulsar el desenvolupament econòmic, el progrés social i la sostenibilitat ambiental a Espanya, va permetre conèixer els millors projectes seleccionats per totes les Comunitats Autònomes i l’Administració General de l’Estat que s’han dut a terme amb el suport financer de la UE.
Rosa Rodríguez, del Servei de Estratègia Corporativa, Comunicació i Cultura Oceànica del SOCIB, va ser l’encarregada d’explicar el funcionament de la nova tecnologia marina adquirida, que ha suposat una inversió de 946.425 €. Especialment, el funcionament dels gliders, petits submarins no tripulats, d’uns 2 metres de llarg, que s’utilitzen per obtenir variables essencials de l’oceà, com la temperatura, salinitat, clorofil·la i oxigen, entre d’altres. Aquesta informació és de gran importància per als càlculs dels models de predicció oceànica relacionats amb el temps oceànic, el canvi climàtic i la circulació oceànica, com per exemple, els corrents.
La majoria dels més de 300 assistents representants dels diferents organismes de l’Administració General de l’Estat, les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals, així com de la pròpia Comissió Europea, participants en l’Acte han valorat amb els seus vots la qualitat del projecte.
D’aquesta forma, Balears es converteix en la regió més guardonada d’Espanya i la primera que repeteix aquesta màxima distinció al millor projecte nacional finançat pel FEDER, després d’aconseguir-ho per primera vegada l’any 2017 per la construcció del Casal d’Infants i Joves de Camp Redó. Cal recordar, també, que el 2019 el projecte “Instruments de ciència ciutadana per a la detecció i control de la vespa asiàtica invasora”, impulsat per un equip de la UIB liderat per la investigadora Mar Leza, va aconseguir alçar-se amb el Segon Premi.
El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha felicitat al SOCIB i als autors del projecte pel seu “incansable treball per continuar ampliant els nostres coneixements sobre l’entorn marí”. Així mateix, ha agraït a l’equip de gestió del programa FEDER de la Direcció general de Fons Europeus “la seva professionalitat i dedicació, que situen a la nostra Comunitat entre les més cumplidoras i rigoroses” en matèria de finançament europeu.
Per la seva banda, el director general de Fons Europeus, Félix Pablo, ha afirmat que aquest reconeixement és “un altre indicador que demostra, una vegada més, la bona gestió que es fa en Balears amb el finançament europeu, i de la importància d’aquests fons per contribuir a una economia més sostenible i basada en el coneixement”.