Ara llegint
Un telèfon, una web i una App per consultar la cartografia de la posidònia i evitar destruir-la

Un telèfon, una web i una App per consultar la cartografia de la posidònia i evitar destruir-la

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ja té en funcionament el Telèfon Posidònia i l’aplicació anomenada Posidonia App que permet consultar la cartografia completa de la fanerògama marina. Aquestes dues eines, que facilitaran a la ciutadania la informació necessària per poder complir amb la prohibició de fondejar a la posidònia, s’han sufragat a través del fons derivat de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). La ciutadania també té a la seva disposició la pàgina web atlasposidonia.com, on hi ha tota la informació referent a la fanerògama marina.

Així, des de juny fins al setembre i de 10 a 18 hores, el telèfon 617 975 172 està disponible tant per telefonar com per enviar-hi missatges. Les funcions seran les de proporcionar ajuda al fondeig, resoldre dubtes sobre la protecció de la posidònia, com a eina de participació ciutadana per tal que es puguin fer arribar suggeriments i propostes, així com avisar de possibles danys a la fanerògama marina. Substituirà l’112 en tots els aspectes relacionats amb la posidònia, no així en el cas d’albirar fauna marina ferida.

Per comunicar millores a la cartografia, així com per denunciar possibles males praxis sobre posidònia, a més del telèfon habilitat, hi ha el correu electrònic atlasposidonia@gmail.com. Per traslladar informació, sobretot de possibles danys, des del Servei recomanen utilitzar aquesta via i la missatgeria instantània, ja que permet enviar les dades necessàries per fer la comprovació: fotografies, coordenades, nom de l’embarcació i eslora, a més de l’hora en què s’ha detectat.

D’altra banda, l’app, desenvolupada pel Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA), està disponible a Google Play i permetrà a les persones que naveguin consultar la cartografia abans de fondejar per assegurar-se que no estan sobre posidònia. Les persones que no tenguin sistema Android, podran accedir mentre s’enllesteix l’app a les altres plataformes a través de l’enllaç https://ideib.caib.es/posidonia/.Cal recordar que la cartografia és una eina informativa i que no s’imposen sancions a partir d’ella, sinó que es comprova la posició de l’àncora en cada cas per saber si està damunt una praderia.

D’altra banda, des d’aquest dimarts, les quinze embarcacions del Servei de vigilància de la posidònia ja estan en actiu a totes les illes. Així, fins al 30 de setembre, a les quatre ja actives a Eivissa i a Formentera, se n’hi suma una més, cinc a Mallorca i dues a Menorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt