Ara llegint
Una cartografia de 245.000 hectàrees d’hàbitat terrestre de l’arxipèlag

Una cartografia de 245.000 hectàrees d’hàbitat terrestre de l’arxipèlag

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el doctor en biologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Javier Tébar han presentat, aquest dimecres, la revisió de la cartografia dels hàbitats terrestres de les Illes Balears. El servei de Projectes de la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat n’ha impulsat i supervisat l’execució que s’ha finançat amb 785.000 euros provinents dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Mir ha destacat que «gràcies a aquest projecte, ara disposam d’una cartografia de gran qualitat que servirà per a una millor planificació en els Plans de gestió i d’ordenació dels recursos naturals, vitals per a poder preparar amb més precisió el territori contra els estralls de l’emergència climàtica». El conseller ha destacat, a més, que «tota la informació estarà a disposició de la ciutadania a través del visor de l’IDEIB que gestiona el SITIBSA». La darrera versió d’aquesta cartografia datava de 2005.

Tébar, que ha coordinat les tasques, ha explicat que la nova cartografia té una major resolució espacial (1:10.000) i cobreix una superfície aproximada de 245.000 hectàrees (el 49% del territori terrestre de l’arxipèlag) atès que son les susceptibles d’albergar algun tipus d’Hàbitat d’Interès Comunitari (HIC) que són aquells que la Directiva europea d’Hàbitats reconeix que destaquen per la seva singularitat, raresa o per estar amenaçats. A les Illes Balears, hi ha uns 45 hàbitats i uns 25 subhàbitats diferents.

La cartografia s’ha confeccionat a partir de la delimitació d’àrees homogènies en composició de comunitats vegetals mitjançant fotointerpretació. A cada àrea delimitada s’ha assignat un contingut i s’ha associat un percentatge de cobertura per cada un d’ells. S’ha reforçat la qualitat de la informació verificant in situ l’assignació de més del 40% del territori cartografiat. Per realitzar aquesta tasca s’ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears (UIB), l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) i experts de les Pitiüses.

El producte final és una cartografia que subministra informació sobre la distribució, cobertura i altres atributs de les comunitats vegetals (sintàxons), i indirectament, dels Hàbitats d’Interès Comunitari (HIC) i dels tipus d’hàbitat segons la Llista Patró Espanyola dels Hàbitats Terrestres (LPEHT). La nova cartografia s’adapta a la normativa vigent sobre producció cartogràfica oficial respecte del sistema geodèsic de referència i el sistema de representació cartogràfica.

El model de dades s’ha integrat en un sistema gestor de bases de dades que permet l’exportació a formats interoperables i la seva explotació mitjançant Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG). El model de dades i les metadades de la cartografia s’adapten a les exigències de les directives europees i normes nacionals referides a les dades espacials sobre hàbitats i biòtops per assegurar la interoperabilitat de les dades.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt