Ara llegint
Una cria menorquina d’àguila peixatera es reintrodueix a València

Una cria menorquina d’àguila peixatera es reintrodueix a València

El Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha preparat el trasllat d’un poll d’àguila peixatera (Pandion haliateus) al País Valencià en el marc d’un projecte de reintroducció d’aquesta au en el litoral de la comunitat autònoma. L’objectiu és permetre la connexió amb la població de les Illes Balears, augmentar la resiliència de l’espècie i garantir-ne la supervivència a llarg termini.

El poll, anomenat Bruc i originari de Menorca, va entrar a les instal·lacions del COFIB amb 19 dies de vida i 719 grams de pes. Durant aquest temps s’ha estat alimentant en les mateixes condicions que ho farà al seu lloc de destí i ha estat sotmès a diferents controls veterinaris.

Bruc arribarà divendres matí a les instal·lacions del Parc Natural Marjal de Pego-Oliva. Una vegada allà serà criat mitjançant la tècnica del hacking, que consisteix a alimentar els polls dins grans gàbies sense que vegin els cuidadors, simulant la vida a l’entorn natural. Romandrà a les instal·lacions fins que estigui en condicions de volar.

Els exemplars que s’empren per a aquest projecte són els que neixen en tercer lloc a cada niu, ja que són els que menys oportunitats tenen de sobreviure. El motiu és la competència que fan els germans majors per l’aliment que porten els pares. Menys d’un 10% dels tercers polls no sobreviuen més de dues setmanes i, en conseqüència, els exemplars que arriben a ser adults són molt pocs. Col·laborant amb aquest projecte, es dona sortida als polls amb poques possibilitats de sobreviure, alhora que es reforça la població d’aquesta espècie. A més, la substracció del poll no afecta de manera negativa a la conservació de l’espècie.

Aquest és el segon any que la Conselleria de Medi Ambient i Territori col·labora amb aquest projecte. El 2019 dos polls balears (Luigi i Lulú) ja viatjaren al País Valencià, on varen ser aclimatats a la zona d’alliberació (el Parc Natural Marjal Pego-Oliva) mitjançant la tècnica de hacking,

Allà es trobaren amb altres dos polls que provenien de la Junta d’Andalusia. Els primers quatre polls reintroduïts es varen aclimatar perfectament i fins i tot varen volar cap a Àfrica, en els seus moviments de dispersió.

Des del Servei de Protecció d’Espècies agraeixen la col·laboració de la Societat Ornitològica de Menorca, Delegació de Govern i el cos d’Agents de Medi Ambient.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt