Ara llegint
Vi de la Terra Mallorca reuneix dones del sector vitivinícola per abordar els reptes de futur

Vi de la Terra Mallorca reuneix dones del sector vitivinícola per abordar els reptes de futur

Vi de la Terra Mallorca reuneix dones del sector vitivinícola per abordar els reptes de futur

La trobada organitzada pel Consell Regulador de Vi de la Terra Mallorca amb motiu del Dia de la Dona ha tornat a ser un espai de reflexió i debat sobre el futur del sector vitivinícola. Ahir, a la Bodega Binivista de Biniali, una quarantena de persones van compartir experiències i coneixements per posar en valor la tasca de les dones en aquest àmbit i abordar problemàtiques comunes com la sequera, la insularitat, la falta de relleu generacional i la necessitat de posicionar vins amb una identitat pròpia.

Un dels punts més destacats de la jornada van ser les intervencions de dues professionals de l’illa de Tenerife: Mari Paz Gil, gerent del Consell Regulador D.O. Tacoronte Acentejo, i Fátima Hernández, viticultora i propietària de la bodega LoHer. Les seves reflexions van posar de manifest la dificultat de competir amb vins de baix cost a causa de la insularitat. “El nostre vi no és car, però no podem baixar costos perquè tot ve de fora: la botella, el suro, l’etiqueta…”, explicava Mari Paz Gil. Per això, a Canàries han optat per reforçar la presència dels seus vins en el sector turístic, aconseguint que a moltes cartes de vins, la meitat de les referències ja siguin de producció local.

Les dues professionals també van alertar sobre els grans reptes que amenacen el sector: la sequera i el relleu generacional. Gil va explicar com les condicions climàtiques han reduït en un 42% la collita de la D.O. Tacoronte Acentejo en els darrers tres anys, amb temperatures inusualment elevades a l’hivern i problemes greus de disponibilitat d’aigua. En aquest context, va insistir que la solució haurà de venir d’un enfocament global, ja que la crisi hídrica afecta tant l’agricultura com el turisme i la població en general.

D’altra banda, Hernández va assenyalar la necessitat d’atraure noves generacions al sector i de superar estigmes socials. “Encara he de demostrar la meva vàlua com a dona i dignificar cada dia la meva professió”, lamentava la viticultora, subratllant que la majoria de viticultors tenen una mitjana d’edat de 65 anys.

La influenciadora Marta Clot va posar el focus en el paper de les xarxes socials com a eina per donar a conèixer el treball darrere de cada ampolla de vi, mentre que Pilar Just, gerent de la D.O. Montsant, va exposar la importància de recuperar varietats autòctones per donar singularitat als vins i reforçar la seva presència en el mercat internacional. Just va destacar que el seu projecte aposta per un Centre d’Interpretació des d’on impulsar l’enoturisme i vincular els cellers amb el territori.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt