Ara llegint
Forners i Pastissers demanen ajuda per preservar la manera artesanal de fer pa i productes vinculats a les festes

Forners i Pastissers demanen ajuda per preservar la manera artesanal de fer pa i productes vinculats a les festes

Forners i Pastissers demanen ajuda per preservar la manera artesanal de fer pa i productes vinculats a les festes

L’Associació de Forners i Pastissers de Balears ha escollit nova junta directiva i s’ha integrat a PIMEM. En la presentació del nou equip ha demanat al Govern Balear un compromís amb l’associació i el sector mitjançant ajudes directes per a les empreses i artesans que estan al capdavant de les forns i pastisseries.

La nova junta, presidida per Miquel Àngel Torrens, veu indispensable que l’administració ajudi el sector, no només per mantenir el teixit productiu, sinó també per intentar augmentar i captar nous professionals que puguin garantir una transició generacional.

“Estam davant d’una situació molt delicada pel que fa la capacitat que tenen les nostres empreses per continuar produint de manera tradicional i artesanal que és la que, al capdavall, certifica l’autenticitat i la manera que tenim de fer determinats productes tradicionals a les nostres illes” segons ha assenyalat Torrens.

Missatge de conscienciació

La nova junta directiva ha llançat avui un missatge de conscienciació sobre allò que representa la seva activitat. “El nostre treball i les nostres elaboracions formen part de la nostra identitat com a poble. Totes les celebracions i festes, d’una manera o una altra, porten implícita la gastronomia. Rubiols, panades, ensaïmades, crespells, coques d’anís i patata, coques de verdura i així podríem seguir. Aquests productes són fruit d’un treball artesanal que hem de preservar i potenciar al màxim i no deixar en mans de la producció en sèrie de congelats tot el nostre coneixement i història. Aquest és el motiu pel que creiem que ha d’intervenir la nostra administració”.

Ensaïmades industrials

L’associació també ha posat èmfasi en la promoció dels seus productes i arran de la polèmica en la compra i l’exportació d’ensaïmades. El sector creu aquest producte emblemàtic de Mallorca ha estat banalitzat per màquines industrials ubicades a l’aeroport “restant qualitat i autenticitat” i amb uns clars perjudicis per a la imatge de Mallorca. “AENA hauria de facilitar i promoure la producció artesanal i certificada d’un territori, no fer una competència amb productes que no segueixen els cànons i des d‟una posició de força i domini. Pensem que Mallorca i Balears no mereix aquest tracte per tot allò que aporta al turisme nacional”.

Un altre debat que també preocupa el sector és el que fa referència a mà d’obra. Actualment els 99 socis de l’entitat asseguren que la majoria de llocs de treball es cobreixen amb treballadors de fora, la majoria de Sud-amèrica i amb formació feta al seu país d’origen. En el cas de Mallorca és l’Institut Josep Sureda i Blanes qui imparteix formació en forn i pastisseria, però, com assenyala Torrens, “només un 25% dels que acaben els estudis s’acaben dedicant a aquest treball”.

L’associació també ha fet una crida respectar les maneres i la matèria primera amb què s’elaboren els productes típics de les nostres illes. La crítica ha anat adreçada a sectors que han “demonitzat” el famós saïm pel seu contingut calòric. “No és bo veure com centenars de professionals elaboren cada dia i en dates assenyales productes tradicionals de manera metòdica i amb ingredients típics d’aquí i es creen corrents d’opinió que sense conèixer res del sector ni de la nostra història proposen alternatives que són simplement disbarats ”.

Finalment, els integrants de la nova junta han dit que treballaran per tancar el conveni col·lectiu pendent de signar i que és tan necessari per a la gestió dels treballadors que s’incorporin al sector.

La nova junta està formada per Maties Pomar, Pep Trias i Benet Barón a més del president Miquel Àngel Torrens. El gerent continuarà sent Pep Magraner.

L’Associació entra a PIMEM

Les 99 empreses que formen part de l’associació de Forners i Pastiessers van decidir entrar a la patronal mallorquina i així sumar-se a les 81 associacions professionals que conformen la patronal. El president de PIMEM, Jordi Mora, assegura que “és un orgull comptar amb aquesta emblemàtica associació i un nou pas a la defensa articulada i estratègica a l’hora de defensar i representar els interessos del producte local”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt