Ara llegint
Alzinar: Nadal i Cap d’Any: bullici i consumisme. Decàleg nadalenc

Alzinar: Nadal i Cap d’Any: bullici i consumisme. Decàleg nadalenc

El sentit fonamentalment religiós d’aquestes tradicionals festes de Nadal fa molt de temps que es va dissoldre entre el bullici i el consumisme, dades en les que actualment a pesar del temut coronavirus, desbordats per la inèrcia col·lectiva i per les nombroses campanyes comercials, oblidem quasi sempre la seva vertadera essència, reduint la seva celebració a un simple esdeveniment social,enguany lògicament amb grans retallades, descuidant‑nos, quasi sempre, dels més desfavorits.

A 25 de desembre fum, fum, fum… Fum per aquesta societat consumista que converteix l’encantador esperit nadalenc en un consum indiscriminat d’electricitat i energia.

Fum per tots els que no fan les coses d’una manera racional i mesurada. Ens queden molts de Nadals per celebrar i de cada dia més poca Natura per conservar.

Fum per la hipocresia i la ironia. Nadal és temps de Pau i Germanor, és temps de Fraternitat i d’Amor. Es temps de Solidaritat, Harmonia i Equilibri.

Fum per a tots els que en lloc de  assegurar el nostre futur amb una mentalitat solidària, fan que les Festes de Nadal i de Cap d’Any es converteixin només en una exageració consumista, oblidant als més necessitats, als oprimits, als que passen fam, set imisèria.

Quin cop baix!

Si el bon Jesús no va néixer dia 25 de desembre, ni de nit, ni possiblement l’any primer del nostre calendari… 

Si els Reis Màgics no eren reis, ni màgics, ni tres…

Si Sant Josep no era fuster, sinó manobre o tècnic de construcció…, sinó hi havia ni bou, ni ase per escalfar al recent nat…, com revelen –entre moltes altres coses- els italians Roberto Beretta i Elisabetta Broli, al llibre els “Onze Manaments”, assessorats pel teòleg milanès Gianfranco Ravasi, gran estudiós de la Bíblia, integrant de la Comissió Bíblica Pontifícia, beneïda i avalada pel Vaticà.

A què ve seguir celebrant d’aquesta forma aquestes festes, aquests “dies màgics”, aquestes “nits màgiques”, quan el seu fonament religiós, com dèiem abans, fa molt de temps que s’ha dissolt entre el bullici i el consumisme.

Els excessos materials d’una part del Món no fan més que ressaltar les necessitats de l’altra banda, dels més desfavorits. A més de l’inaguantable Covid-19, cada dia amb més mutacions i més reforçat, més de 800 milions de persones pateixen fam dia a dia, morint de desnutrició quinze al·lots i quinze adults cada minut, desgràcia que, lamentablement, sembla  ja és acceptada, per quasi tots, com una cosa inevitable.

Les moltes vegades absurdes despeses, la quasi “obligació” de divertir-nos (aquest any entre cometes), els excessos en el menjar…, aquesta pressió consumista ambiental que regna per tot per l’arribada d’aquestes emblemàtiques dades, en les que darrera les felicitacions de cartró‑pedra s’amaguen les lleis del consumisme i del mercat; ens hem de rebel·lar en contra d’aquest ordre mundial econòmic i social que condemna a la mort per misèria i fam a moltíssimes persones d’arreu del món, quan la solidaritat  activa amb els més desfavorits hauria de ser norma de totes les persones amb un mínim de sensibilitat i decència.

Nadal ecològic en plena natura. (Foto: Joan Oliver)

Regals.

La parella, els familiars, els fills, els amics, moltes vegades no necessiten tants de regals tanta màgia (no és necessari obsessionar-nos), sinó simplement una càlida atenció, un saber expressar sense paraules els nostres afectes més íntims, que enriqueixin les nostres relacions personals i a noltros mateixos.

Les tradicions nadalenques que, a pesar del que diguin els italians i cercles papals, seguirem celebrant any darrera any, donen certa vida i sentit dins aquestes dades tant familiars, tant nostres, i enguany desgraciadament tant diferents.

Darrera les ombres, al nostre abast, hi ha també alegries, hi ha llum, hi ha també glòria.

Si t’estimen estima, no perquè t’estimin sinó perquè t’han ensenyat a estimar i obrir el teu cor i els teus ulls a les coses petites, a les coses importants de la vida, no només aquests dies, sinó sempre.

No et menyspreïs, la teva presència és molt important en aquest Món, especialment  en aquestes dades, ets un ser singular, únic, la teva vida pot ser tot el que tu vulguis, pots superar qualsevol cosa, dins de tu hi ha moltes respostes, no et posis límits, viu una vida plena de serenitat, no de lamentacions, mai és massa tard per a començar, intenta fer les coses més vulgars d’una forma extraordinària, procura fer cada cosa com si fos la darrera, o la més important del món, sense oblidar mai lo especial que ets.

Decoració i màgia nadalenca. (Foto: Joan Oliver)

El renaixement del Déu de la seva pròpia llavor, sembrada en la Deessa.

Aquest dilluns passat, dia 21 de Desembre, la Festa del Solstici d’Hivern, la nit més llarga de l’any, en que el Sol després d’allunyar-se comença a atracar-se novament a la Terra, marcà el renaixement del Déu de la seva pròpia llavor, sembrada en la Deessa, i fou agafada pel Cristianisme, dins el segle IV, com a dada (25 de desembre) de naixement del Fill de Déu. És una festa de caràcter solar, a la que tradicionalment s’apagaven tots els llums i focs, per encendre-se’n de nou a mitja nit, per fregament, i a partir d’aquí tots els altres llums i focs.

Arbre reivindicatiu del sector de la construcció.. (Joan Oliver)

Consells Nadalencs.

El nostre bon amic, i millor metge, Dr. Bartomeu Marí, especialista en dietètica i medicina esportiva,ens ofereix un decàleg nadalenc, una sèrie de consells per sobreviure i contrarestar els efectes i excessos d’aquestes Festes Nadalenques.

Fer cinc menjades al dia. Esmorzar, berenar a mig matí, dinar, berenar i sopar. És molt recomanable aquesta rutina alimentària perquè evita deixar passar molt de temps entre les menjades, el que disminueix l’ansietat pel menjar i prevé el ‘pica-pica’ entre hores. A més, un bon esmorzar augmenta el rendiment físic i intel·lectual.

Optar per la cuina saludable. Per tal de compensar els fregits i salses tradicionals, per a la resta de menjars d’aquests dies, millor cuinar al vapor, al forn oa la planxa. Si és possible, s’han de disminuir els plats amb greixos saturats (presents en carns, embotits i productes de pastisseria) i optar per l’oli d’oliva i el peix blau, per les seves propietats cardiosaludables.

Si has de cuinar, no piquis mentre ho fas. Si això no es pot evitar, convé tenir a mà fruita de temporada, que hidratarà i saciarà. També es pot menjar fruita seca, com les ametlles, molt típiques en aquesta època, riques en vitamines, minerals i antioxidants; que posseeixen demostrats beneficis cardiosaludables, i tenen la propietat de saciar pel que ajuden a evitar que es mengin altres aliments més calòrics.

Recorda menjar fruites, verdures i hortalisses. S’han de equilibrar els excessos amb fruites i verdures, així com aliments rics en hidrats de carboni. La seva fibra regula el trànsit intestinal i controla els nivells de colesterol.

Deixa la sal al saler. L’excés de sal provoca retenció de líquids, a més d’augmentar el risc d’hipertensió. Per no llevargust als menjars, es pot substituir per api, espècies o herbes aromàtiques. També s’han d’evitar els aliments precuinats i en conserva o enllaunats, pel seu alt contingut en sal.

Alerta amb els dolços! Els torrons, massapans, polvorons i bombons són tan temptadors com calòrics, ia més, són un dels menjars que més a la vista estan aquests dies. Per això, convé gaudir-los sense excessos.

No aigualir la festa amb l’alcohol. Els vins, el cava, les copes i els licors reguen els esdeveniments nadalencs, però abusar de l’alcohol pot provocar a curt termini la temuda ressaca, a més que suposa una ingesta de calories buides i inútils. Si s’intercala entre les preses una mica d’aigua amb gas o llimona, s’evitaran els mals de cap del dia posterior. Un altre truc és reservar el xampany i el cava només  per al moment del brindis.

Intentar beure alalmenys vuit tassons d’aigua al dia. Es tracta d’un hàbit molt beneficiós que s’ha de mantenir per Nadal, ja que l’aigua facilita el trànsit intestinal i hidrata l’organisme. També es poden ingerir infusions, sopes i sucs naturals, però evitar, en la mesura del possible, els refrescs.

Vigilar la bàscula. No cal obsessionar-se ni pensar-hi tots els dies, però sí controlar el pes de manera periòdica. Un augment massa sobtat ha de servir de senyal d’alarma.

El millor regal és un podòmetre. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana practicar al menys 30 minuts diaris d’exercici físic. Per controlar el número de passos, és convenient fer servir un podòmetre (o el mateix què dur incorporat el nostre mòbil).

Bones Festes.

Molts d’Anys i Bones Festes per a tots. I què la salut i felicitat en segueixi acompanyant en els darrers dies d’aquest maleït any.

Que sigueu feliços, estimats lectors, aprofiteu que, de moment, encara és gratuït!.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt