Ara llegint
Aquest estiu, envolta’t de seguretat

Aquest estiu, envolta’t de seguretat

Ens trobem de nou en època de perill d’incendis forestals, en un inici de campanya que arrenca amb un elevat risc als camps i forests d’incendi forestal. A una situació de sequera acumulada durant el passat hivern, se sumarà  la previsió d’un estiu de temperatures elevades seguint la tendència del context del canvi climàtic en el qual estem; i, per tant, el perill d’incendi forestal serà molt elevat, inclús extrem, una bona part de l’estiu.

Per afrontar aquest escenari, i seguint les recomanacions del Comitè de Lluita contra Incendis Forestals (CLIF), hem de reduir el risc d’incendi forestal i preparar als ecosistemes i a la societat davant la seva ocurrència, adoptant una cultura del risc per avançar-nos als incendis forestals, perquè prevenir és actuar, i al futur serà precís envoltar-se de seguretat per a conviure amb el foc.

Amb l’objectiu d’incorporar nous actors a la prevenció d’incendis forestals es presenta per segon any consecutiu la campanya “Aquest estiu, envolta’t de seguretat”, impulsada per la Conselleria de Medi Ambient, el Servei de Gestió Forestal i l’associació Tramuntana XXI. Aquesta campanya cerca la implicació directa del món rural i dels seus gestors, pagesos, propietaris i residents en zones forestals per a l’execució d’accions eficaces per a prevenir incendis forestals, evitar la seva propagació i reduir les seves conseqüències. La campanya “Envolta’t de seguretat” va continuar durant els passats mesos de novembre i desembre amb  un cicle de gestió forestal, durant el qual varen tenir lloc diferents sessions formatives teòriques i pràctiques, enfocades a sensibilitzar sobre les mesures de protecció a aplicar durant l’hivern per a protegir els habitatges de la Serra de Tramuntana davant del risc d’incendis forestals.

La campanya, que té el lema “Prevenir és actuar”,  incideix en tres accions:

  • A la partió de les finques, llaurar una franja perimetral de seguretat per trencar la continuïtat de la vegetació.
  • A les marjades, recuperar-les com espais de discontinuïtat perquè un possible incendi trobi dificultats per avançar.
  • Als habitatges dins zona forestal, executar una zona de seguretat al voltant de l’habitatge per millorar l’autoprotecció de les persones i dels béns.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha agraït el compromís de Tramuntana XXI i ha assenyalat que «per afrontar aquest escenari, i seguint les recomanacions del Comitè de Lluita contra Incendis Forestals (CLIF), cal reduir el risc d’incendi forestal i preparar als ecosistemes i a la societat davant la seva ocurrència, adoptant una cultura del risc per avançar-nos als incendis forestals, perquè prevenir és actuar, i al futur serà precís envoltar-se de seguretat per a conviure amb el foc».

Per la seva banda, la directora tècnica de Tramuntana XXI, Marta Ferriol, ha afirmat que “amb aquesta campanya pretenem, a través de mostrar bones pràctiques dels veïns i veïnes, engrescar a les persones residents a les zones rurals i d’interfase urbanoforestal de la Serra a que prenguin les mesures necessàries per prevenir grans incendis forestals”. 

Per l’entitat és molt important el compromís dels propietaris de finques rurals de muntanya, ja que “la superfície de la Serra de Tramuntana està integrada aproximadament per 11.000 finques de propietaris particulars, forestals o agroforestals que conformen un 95% del territori d’aquesta zona tan important pels seus valors ambientals i patrimonials, per tant la seva gestió és fonamental per la prevenció d’incendis forestals”, en paraules de la seva directora tècnica.

La campanya es difondrà a través de les xarxes socials de la Conselleria i de Tramuntana XXI. Es demana a gestors, propietaris de finques rurals i pagesos que duen a terme pràctiques per prevenir els incendis forestals enviin fotos i/o videos explicant-les amb el hashtag #PrevenirÉsActuar o fent-les arribar a info@tramuntanaxxi.com

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt