Ara llegint
Les claus per una transició energètica justa i prudent

Les claus per una transició energètica justa i prudent

Des de la derogació de l’infame impost al sol en 2018 i el desenvolupament de nova reglamentació tècnica, econòmica i administrativa a partir de 2019, s’han aconseguit condicions favorables a l’enlairament d’instal·lacions d’autoconsum tant en el sector domèstic com en petites i mitjanes empreses. La compensació dels excedents energètics abocats a la xarxa s’ha unit a l’increment en la rendibilitat de les mateixes (amortització en uns 6-7 anys) i a l’allargament de la seva vida útil (uns 25 anys).

El Govern de les Illes Balears ve incentivant positivament, mitjançant ajudes de convocatòria anual i creixent, aquestes instal·lacions, permetent reduir encara més aquests terminis d’amortització, i visibilitzant la interessant possibilitat de les instal·lacions d’autoconsum col·lectiu (compartides entre comunitats de veïns).

Des d’Amics de la Terra Mallorca considerem clau que la transició energètica es realitzi d’una forma justa i democràtica, gràcies a la participació ciutadana. És així com s’aconseguiria trencar el mercat oligopolista de la generació, facilitant que els beneficis econòmics es distribuïssin entre una gran part de la societat.

A més, la generalització de les instal·lacions d’autoconsum sobre les teulades i cobertes del nostre parc immobiliari (des d’iniciatives ciutadanes en blocs de cases, fins a iniciatives públiques i privades per a solaritzar els grans aparcaments i aprofitar les teulades dels polígons industrials i superfícies ja urbanitzades) permetria restar pressió a l’ocupació del sòl rústic i agrícola, ocupació que, de moment i si no s’accelera l’aprofitament descrit anteriorment, és el que inevitablement serà utilitzat per a situar els nous parcs fotovoltaics, necessaris d’altra banda per a aconseguir les fites de generació energètica renovable establertes per la UE.

Des d’Amics de la Terra alertem sobre la modalitat de “rènting o lloguer de les instal·lacions d’autoconsum clau en mà” que les principals empreses energètiques i fons d’inversió comencen a oferir a la ciutadania, aprofitant-se tal vegada d’una falta d’informació per part de la societat, i mogudes per la seva elevada rendibilitat. Aquesta conducta perpetua la posició dominant de l’oligopoli energètic, a més de continuar acaparant la nostra renda disponible, erosionant el paper protagonista que hauria de tenir la ciutadania. Veïns i veïnes poden assumir directament la realització d’aquestes instal·lacions d’autoconsum, com a propietaris d’aquestes cobertes i teulades.

Amics de la Terra considera que els Ajuntaments han d’adoptar un paper més actiu en aquesta tasca d’assessorament a la ciutadania i adoptant un paper promotordirecte en el desenvolupament de noves instal·lacions d’autoconsum, ja sigui per als mateixos edificis municipals, com per a l’impuls de comunitats energètiques amb la participació dels seus veïns i empreses locals.

Des d’aquesta entitat ecologista recordem que la Llei 10/2019 de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears, recull que tots els Ajuntaments han de disposar de la figura del gestor energètic, destinat precisament a impulsar aquestes iniciatives.

És evident que 2020 ha estat un any molt complicat per la crisi sanitària que travessem, la qual ha derivat en una crisi econòmica que moltes famílies estan sofrint.

Des d’Amics de la Terra pensem que aquesta possible falta de recursos de les famílies podria ser suplerta acudint a un finançament d’aquestes instal·lacions, en un mercat creditici com l’actual amb baixos tipus d’interès, tenint en compte que aquestes inversions s’amortitzaran amb l’estalvi anual en la factura elèctrica.

Aquest tipus d’instal·lacions, amb el suport de serveis socials municipals, podrien ser, per tant, una eina per a aconseguir justícia climàtica i lluitar contra la pobresa energètica per part dels sectors de població més vulnerables.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt