Ara llegint
Presentat el trambadia que unirà el centre de Palma amb el Molinar, el Coll, Can Pastilla i l’aeroport

Presentat el trambadia que unirà el centre de Palma amb el Molinar, el Coll, Can Pastilla i l’aeroport

Presentat el trambadia que unirà el centre de Palma amb el Molinar, el Coll, Can Pastilla i l'aeroport

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda urbana, Raquel Sánchez, han signat avui el protocol general d’actuació per desenvolupar el projecte del tramvia de Palma. Serà un comboi amb capacitat per a 250 passatgers que sortirà de la Plaça d’Espanya, continuarà per les Avingudes, girarà pel carrer de Foners, continuarà per Nou Llevant, el Molinar, Ciutat Jardí, el Coll d’en Rabassa, Can Pastilla i l’aeroport de Son Sant Joan, amb un recorregut de 10.880 metres.

El protocol ques’ha signat avui defineix la Comunitat Autònoma com a responsable del desenvolupament del projecte i el Ministeri com a òrgan finançador. El cost aproximat del primer tram del tramvia és de 185 milions d’euros, que el Ministeri es compromet a finançar gradualment. És el tram més costós del projecte, que sumant els ramals de la badia de Palma i de l’Hospital de Son Espases (que es deixa per més endavant) implica una inversió d’aproximadament 250 milions d’euros.

La presidenta del Govern ha agraït a la ministra «el compromís per fer possible aquesta inversió» i «a totes aquelles persones que fa molts d’anys van somiar amb el tramvia de Palma» perquè «la feina ben feta acaba tenint resultats i és quan s’aturen les realitzacions dels somnis que les coses tornen enrere».

«Des del 2015 férem un canvi estratègic a la mobilitat de l’illa de Mallorca», ha afirmat Francina Armengol, recordant que fa set anys «els nostres trens i autobusos anaven amb combustibles fòssils i ara tot està electrificat o va amb gas».

Finalment, la presidenta  del Govern ha definit el projecte del tramvia com una iniciativa «molt engrescadora per a Palma i per a Mallorca perquè, des de la mobilitat sostenible, transforma la ciutat a millor» i implica «un canvi de mobilitat amb la mirada posada en la lluita contra el canvi climàtic».

Així mateix, el Govern de les Illes Balears ha aprovat inicialment el projecte bàsic del Trambadia. A partir de la publicació d’aquesta aprovació en el BOIB, prevista per al proper dissabte dia 12, s’obrirà el corresponent termini d’exposició pública. També es posarà en marxa una campanya informativa perquè els ciutadans puguin consultar el projecte i estar informats sobre la presentació d’al·legacions.

Per a aquest 2023, els pressuposts generals de l’Estat preveuen una primera partida de 20 milions d’euros com a primera anualitat, que permetrà licitar les obres del primer tram del Trambadia, amb un recorregut que anirà des de la plaça d’Espanya fins a l’aeroport, i connectarà els diferents barris amb el centre de la ciutat.

Obres a partir de 2023

Està previst que les obres puguin començar dins el 2023, amb un termini d’execució de quaranta mesos. Aquest primer tram tindrà 10,8 quilòmetres de trajecte, amb 16 parades entre la plaça Espanya i l’aeroport. Connectarà els barris del Llevant de Palma amb el centre i també donarà servei a pols de nou creixement, com el Nou Llevant, on també hi ha prevists projectes d’innovació lligats a la recerca, la cultura i les noves tecnologies. Millorarà la connexió amb l’aeroport, la zona litoral i el centre, i impulsarà la mobilitat i la connectivitat de residents i visitants.

La posada en marxa del Trambadia transformarà els carrers per on passarà, i els farà més amables per als vianants, segons destaquen des del Govern Balear. Es mourà amb energia elèctrica, fet que reduirà de manera molt significativa les emissions contaminants i el renou a la ciutat. A més, millorarà la mobilitat i la connectivitat de les persones, amb una freqüència de pas de 10 minuts i amb un temps de trajecte previst de 31 minuts.

En paral·lel, des de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge es continua treballant amb la tramitació dels projectes dels trams 2 i 3, Platja de Palma i Son Espases, que completaran així el traçat del tramvia.

A la signatura del protocol hi han assistit, a més de la presidenta del Govern i la ministra, el conseller d’Habitatge i Mobilitat, Josep Marí; el batle de Palma, José Hila; el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, i altres autoritats.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt