Ara llegint
110 anys d’electricitat a Sa Pobla

110 anys d’electricitat a Sa Pobla

…I fa 110 anys, a sa Pobla, es va fer la llum. Era la nit festiva del 24 de juliol de 1912, vespra de Sant Jaume, aleshores la festa poblera d’estiu per excel·lència, quan fou inaugurat l’enllumenat elèctric públic. La Plaça Major, engalanada de festa i a vessar de gent expectant i impactada, per veure per primer cop la blanca llum que escopien les bombetes de vidre, espargint la seva claror damunt la foscor d’aquella nit estiuenca. El llavors batle de sa Pobla Rafel Torres Cladera, havia connectat   la palanca interruptora del quadre que rebia el corrent elèctric produït a la central instal·lada a l’antiga posada de s’Obac, avui carrer Crestatx, 8.

Cent deu anys de llum elèctrica a sa Pobla, cent anys d’electricitat, energia motora, que ens ha empès capa la comoditat, cap al progrés, cap a les, ja imprescindibles, noves tecnologies.

L’enllumenat elèctric va arribar a Sa Plaça enmig d’animada festa i aviat es va anar estenent pels carrers del poble i més tard va entrar a les cases per fer més lleugeres les llargues vetllades d’hivern a la tènue claror dels llums d’oli, carbur, la llàntia, l’espelma, el quinqué o el petromax, que, encara que arraconats, sempre estaven a l’abast per suplir les constants apagades de la llum elèctrica. Més tard o d’hora, l’electricitat arribaria als tallers de les indústries del poble, fins a estendre els seus tentacles a les terres de conreu. Enrere quedarien els fanals de gas acetilè per enllumenar els carrers, que el sereno municipal encenia un a un, horabaixa-entrant i apagava a trenc d’alba.

Als tallers, a les indústries, l’electricitat aniria arraconant els motors de combustió, de la mateixa manera que a les marjals, el corrent elèctric va deixar callats els motors d’explosió per treure aigua dels pous i immòbils els molins, que altius i elegants donaven a les terres de conreu pobleres un aire esponerós i d’innegable fertilitat.

De la idea, procediment burocràtic o administratiu i realització del projecte d’electrificació a sa Pobla, en tenim força i acurada documentació, fruit de la detallada recerca per diferents arxius duta a terme per l’escriptor i Cronista Oficial de la Vila, Alexandre Ballester i publicada a distints articles, al programa de festes de Sant Jaume de 2001, la revista local Vialfás, als seus llibres Àlbum del Temps o Temps Enrere i altres Històries.

A l’hora de conèixer a fons la història de l’electricitat a sa Pobla, més centrada en la seva evolució tecnològica, també s’haurà de tenir molt present i en compte, la gran tasca d’estudi i investigació vessada per l’electricista i professor “Mestre d’Electricitat Industrial”, Gabriel Capó Caimari “Botilla”, que guarda gelosament, valuosos documents i màquines, vertaderes peces de museu i testimonis de l’evolució industrial i agrícola de l’electricitat a la vila de sa Pobla i el seu terme municipal.

Altres centrals

La demanda d’electricitat al terme de sa Pobla, experimentava un notable augment. A més eren freqüents els talls i deficiències en el subministrament de GESA, circumstàncies que varen animar a certes persones, amb possibilitats econòmiques, a muntar centrals productores d’energia elèctrica. Així, l’any 1923, l’enginyer pobler Bartomeu Socias va instal.lar i dirigir la “Fábrica Electrolítica”. L’any 1923, el que havia estat batle de sa Pobla, Miquel Crespí Pons “Verdera”, va establir la companyia “Energía Eléctrica Agrícola” a la finca Son Vivot. El 1943, Pere Antoni Aguiló “Mariaine”, va instal·lar un servei bessó de 110 HP (cavalls, vapor) de potència i un alternador per la seva fàbrica de farina i l’agost del mateix any, d’acord amb la companyia GESA i l’Ajuntament de sa Pobla, va obtenir l’autorització per emprar les xarxes de subministrament i abastir la població d’energia elèctrica quan el servei de GESA fora deficient. El juny de 1946, quan la companyia GESA ja podia subministrar l’energia necessària sense problemes, es va rescindir el contracte amb Aguiló.

Edifici que va albergar la primera central elèctrica i placa conmmemorativa.

Neix i creix un nou sector industrial

El fil conductor de l’electricitat anava estenent-se carrer a carrer, casa a casa, taller a taller, finca a finca i enrampant a generacions de poblers que exercien l’ofici d’electricistes, tots bons professionals i puntuals coneixedors dels avenços tecnològics que arribaven a la velocitat d’un llamp, que també és electricitat.

Segons informació facilitada per Biel Capó “Botilla”, elsprimers electricistes poblesforen: Domingo Remolà, Cinto Soberats “Cinto Prim”, Miquel Cerdà Rebassa, i Vicens Soler Serra, que treballaren a la primera central elèctrica de sa Pobla. Am caràcter Autònom, establiren els seus propis tallers: Miquel Alomar Coll “Cortí”, Toni Gost Payeras “Curro”, Rafel Ballester Cortés “Feliu”, Andreu Pastor Ballester i Jaume Ripoll Sureda. L’any 1960, Joan Bennàssar “Simó”, Rafel Ballester,Francesc Gost Amer “Curro” i Domingo Remolà, fundaren l’empresa GEPSA “Grupo ElectricistasPoblense, S.A.”

A mesura que passaven els anysi es produïa la ràpida i constant electrificació dins tots els àmbits en general –des del domèstic al rural, passant per l’industrial, el transport o la locomoció- anaren implantant-se a sa Pobla nous negocis relacionats amb l’electricitat; des de tallers particulars o autònoms, a agrupacions de professionals que crearen empreses associatives, emprant una considerable mà d’obra.

Apunt històric

Gràcies a les tasques de recerca i investigació dutes a terme per Alexandre Ballester i Biel Capó, sabem que “nou anys abans de la inauguració de la primera central elèctrica de s’Obac, lany 1903, els industrials poblers Joan Grau “Eixut” i Antoni Servé “Mandó” aplicaren una dinamo a motor per produir electricitat, però per diferents motius, l’empresa no va prosperar. Fou l’enginyer Enric OrdinesCruelles, qui finalment va aconseguir l’autorització de l’Ajuntament de sa Pobla perquè l’abril de 1912, comencessin les obres d’instal·lació de la dita central.”

Aquella primera central va ser venuda per Enric Ordines, l’any 1916 a la companyia “Energia Eléctrica d’Alcudia”, que un any després, el 1917, ja subministrava electricitat a 35 motors de les marjals. Anys més tard, l’empresa d’Alcúdia va passar a mans de “Propagadora Balear de Alumbrado, S.A.”, d’Inca, i per allà 1930, GESA (Gas y Electricidad, S.A.) es va fer càrrec del servei.

Després, com ja s’ha dit, les deficiències en el servei per part de GESA, degudes a l’augment experimentat en el consum d’energia elèctrica, animaren a certs empresaris a instal·lar noves centrals de producció elèctrica a sa Pobla, com la “Fábrica Electrolítica” l’any 1923, o “Energia Eléctrica Agrícola de Son Vivot” el 1933.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt