Ara llegint
La cuina mallorquina, l’ànima de la casa

La cuina mallorquina, l’ànima de la casa

La cuina tradicional mallorquina entesa com a espai de vida -no només gastronòmica sinó també cultural- és l’objecte d’estudi del darrer llibre de l’erudit Tomàs Vibot que en aquesta ocasió recorre a l’estudi de la peça més emblemàtica de la casa mallorquina.
Tomàs Vibot Railakari -1973- és, sens dubte, un dels millors coneixedors de la cultura local; una cultura que des de fa anys està essent disseccionada i estudiada des de tots els vessants i que compta amb Vibot en el seu millor divulgador. En aquesta ocasió es tracta del volum titulat “La cuina tradicional mallorquina: l’ànima de la llar”; un estudi que fa un repàs a l’evolució d’aquesta estança al llarg dels segles i a la immensa varietat d’atuells que la poblen; sense deixar de banda la seva petjada en la cultura popular tant pel que fa a la seva presència en les “rondalles” com en una gran profusió de dites i frases fetes.

Una bella cuina d’antany. (Foto: Tomàs Vibot)

El volum s’inicia amb un pròleg de Juan Antonio Fernández Vila -professor de cuina a l’Institut Guillem Colom Casanovas de Sóller- on destaca la vitalitat de la cuina com espai de vida “lloc d’estada principal de tota la família”. Fernández Vila pretén posar en valor “la cuina com a estança, el seu contingut com a part de la vida dels seus moradors, de conservar unes eines, una forma de treballar i viure”.
Per la seva banda, Vibot comença el seu periple al voltant de la cuina tradicional mallorquina cercant les seves arrels i constatant que sovint la casa tradicional s’ha desenvolupat al voltant de la cuina. Una cuina que en molts de casos ha actuat com epicentre de la llar: una cuina on no només s’hi ha cuinat sinó que s’hi ha viscut -en majuscules-, ja que ha estat centre de reunió i lloc on s’ha expandit el saber popular de la nostra gent.

Els ormejos per cuinar, molt diferents dels que emprem ara. (Foto: Tomàs Vibot)

Cal afegir que aquest espai, gairebé sagrat, és on s’ha guardat el foc, s’ha cuinat, s’ha encalentit la gent i on s’ha transmès bona part de la saviesa durant segles i segles, gairebé fins a l’arribada del “boom” turístic en ple segle XX. Un moviment que desplaçà lenta però inexorablement la població des de la cuina fins a altres dependències de la casa -saleta i dormitoris- duent a terme alhora un procés anihilador de la consciència de pertinença, de bona part de la població local, vers un model de vida ja pràcticament inexistent.

Els ribells, plats i greixoneres de fang eren les eines de la cuina. (Foto: Tomàs Vibot)

Vibot realitza igualment una detallada odissea pels diversos models de cuina que permeteren amb el pas dels anys arribar a la cuina tradicional mallorquina. una cuina que aconseguí sobreviure a certs indrets de l’illa fins ben entrat el segle XX. Així de les primitives cuines romanes -petites i poc ventilades- es passà a les cuines d’ascendència nord-africanes -amb accés directe al pati i situades a l’esquerra de l’entrada- unes cuines que varen perdurar fins a l’època medieval. Seguint l’evolució de la cuina tradicional, cal observar que l’evolució del casal medieval al casal modern propicià que la cuina canviàs d’ubicació i que a partir d’aquesta època la cuina es trobàs gairebé sempre al segon aiguavés, gairebé sempre a la dreta; una cuina que comptava amb una obertura o finestró per tal de controlar des de la llar el portal forà. A partir del segle XVII -i sobretot al XVIII- les cases benestants augmentaren volums i milloraren les dependències; la qual cosa afectà a les cuines. Hi va haver cases que en ocasions comptaren amb dues o, fins i tot, tres cuines: la dels senyors, la dels amos i la dels criats. En aquesta època també es comencen a complementar les cuines amb dependències complementàries com rebosts o saleres, així com es realitzen millores en l’utillatge gràcies a productes com l’aram i les vaixelles de ceràmica. Però el gran canvi es produí amb l’avenç de la societat burgesa i l’aparició a principis de segle XX de les cuines econòmiques i la instal.lació de xarxes d’aigua potable que transfomaren les piques i decantaran, sobretot, els gerrers.

La imatge espectacular d’una cuina antiga, però molt ben conservada. (Foto: Tomàs Vibot)

Curiós resulta l’estudi dels tipus de cuina a partir de la ubicació de la xemeneia: amb xemeneia independent quan ocupava tota una habitació, amb independència de la cuina-; amb xemeneia a la cantonada dins la cuina; de cap a cap de paret i quan ocupava tota la fondària de l’aiguavés.
Ara, on Vibot brilla amb especial interès és en el recorregut minuciós que fa de cada un dels racons i atuells de la cuina tradicional mallorquina: un recorregut que descobreix tots i cadascun dels tresors de la cuina tradicional d’una manera detallada i on una mar de paraules ens evoca un món -per a molts conegut però en seriós risc de desaparèixer-. Un món on paraules com cossi, escalfapanxes, pinte, cullerer, ventador o xicara cobren tot el seu significat i bellesa.

Dins el rebost no hi mancava res. (Foto: Tomàs Vibot)

El llibre finalitza amb la importància que el món de la cuina tradicional ha tengut en el folklore i en la fraseologia: una importància que remet a una riquesa lèxica -malauradament- allunyada de bona part de la població actual.
Vibot, una vegada més, demostra el seu saber fer amb un volum que sedueix a tot aquell que s’hi aproxima i que no manté a ningú indeferent després de la seva lectura: ja que fa que ens sentiguem delerosos de recuperar estris que tenìem abandonats en racons o calaixos per dotar-los del vertader protagonisme que mai haurien d’haver perdut. Per tot això, tan sols restà donar les gràcies una vegada més a Tomàs Vibot per recordar-nos que un poble que ret homenatge al seu llegat passat té assegurada la seva perdurabilitat en un futur -no sempre engrescador-. Gràcies Tomàs Vibot!

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt