Ara llegint
L’Alzinar: No malgastem l’aigua i mengem alvocats per preservar la vista

L’Alzinar: No malgastem l’aigua i mengem alvocats per preservar la vista

L’exterior no determina el que sents.

TU determines el que sentsen funció del que penses.

TU determines el que sentsen funció del que et dius.

Això és una boníssima notícia.

Perquè?

Perquè ningú no pot pensar per tu.

I que, en conseqüència, tu pots aprendre a governar la teva ment.

Quan governis la teva ment, la teva vida es transformarà.

(Daniel Gabarró)

Avui, dia 9, és el segon diumenge (dels cinc) del mes de juliol, amb les Festes de Sant Victorià, a Campanet.

Demà, dilluns, és Sant Cristòfol, patró dels conductors i dels verdulers i verduleres, festes patronals de S’Arenal, Cala Santanyí i Biniali, alguns d’ells amb desfilada i beneïda de vehicles; que, per cert, els foners ho celebrarem amb una molt bona confrontació de tir de passetja, ahir capvespre, a Biniali.

A partir de demà, dia 10, a les 3-48’ hores, estem en quart minvant, i el vinent dilluns, dia 17, a les 20-32’’ entrem a lluna nova.

A pesar que per s’olivar de Sa Figuera ja fa més d’una setmana que en collim, encara és bon temps per sembrar fesols de fava, fesols pintats, mongetes, mongetes llargues, cebes i enciams, sense oblidar els porros, espinacs, alls, pastanagues, i cols.

Productes locals, molt més sans, saborosos i nutritius que els importats. (FOTO: Pere Casasnovas).

Productes locals.

No ens cansarem mai, a l’Alzinar, de seguir animant a tots els lectors a consumir productes locals, o de quilòmetre zero, millor si són ecològics, i així donarem (com ja dèiem la setmana passada) un cop de mà als malmenats pagesos que, entre la crisi, la forta crisi climàtica, que també afecta a tot el sector agrari i la seva producció, i els beneficis dels intermediaris i venedors finals (que els fan el feix damunt), els ve just poder arribar a finals de mes, i nosaltres ho guanyarem en salut, vitalitat, i gaudiment, a més de contribuir directament amb la conservació i recuperació de l’abundància de varietats locals cultivades i adaptades als nostres camps, molt més sanes, saboroses i nutritives que les importades, només Déu sap d’on, i amb quines condicions.

Les parres sembrades fa quatre anys, encara que verds, ens ofereixen ja els primers penjarolls del que promet ser un gustós i impressionant raïm, que ja comença a madurar a les totes…

Alvocats per preservar la vista.

Lamentablement, a partir dels 40 anys (els que no en pateixen abans) poden començar a tenir problemes seriosos de visió, si no ens cuidem com toca.

Però ara que, per aquestes contrades, està tan de moda sembrar alvocats (originaris de l’Amèrica Central i Mèxic), a més de tots els seus coneguts beneficis, ens poden ajudar també a preservar la nostra vista.

Un dels recents estudis realitzat a la Universitat de Tufts (ubicada en Somerville, Medford, prop de Boston, als Estats Units), ens ve a confirmar, una altra vegada, que menjar un alvocat fresc sencer, al dia, podria derivar en una millor funció cerebral i ocular.

És ben hora de tondre els xots i les ovelles, si encara no ho heu fet. (Foto: Joan Oliver).

Aguantar les fortes temperatures.

Amb aquest sol que xapa roques, d’aquests darrers dies, i les fortes temperatures que ràpidament ens arribaran, els arbres quasi ja no tenen saba, com deien els nostres padrins, i és el millor moment (dins la vinent lluna vella de juliol, a partir de dia 17) per tallar segons quins arbres si volem fer unes bones bigues, estalons de requilla (si els funcionaris del Consell no ens toquen els nassos, com han fet fins ara, amb amenaces de “retranqueo”-retranqueig o reculada, en mallorquí-de tres metres, si els canviàvem, després de fer les corresponents fotos, mancaria més! (i això és que comandaven les esquerres…, estem ben arreglats, si això és la Serra de Tramuntana, patrimoni de la humanitat, que volen els nostres polítics!), taules, mànecs d’eines…

Per aguantar be les fortes temperatures que ens acompanyen aquests dies i els vinents, durant bastant, bastant de temps…, és imprescindible un suport nutricional adequat ric en fruites i verdures, dormint les hores necessàries i portar una vida sana, el que indubtablement millorarà la nostra qualitat de vida i la nostra capacitat de rendiment, i seguir tots els habituals consells de les setmanes anteriors.

Aneu amb bicicleta.

I com ens recorden, una vegada més, els companys de Ciclosfera, entitat a la qual també pertanyen els cicloturistes sollerics:

Perquè damunt d’una bici et sentiràs independent i poderós, però també inquiet, divertit i ple d’energia.

Perquè, encara que no desapareguin, els problemes et semblaran menys greus a mesura que pedales.

Perquè, segur, quan arribis a destí estaràs cansat, però molt millor que quan vas marxar.

Perquè pel camí hauràs descobert carrers, coses, persones.

I potser, fins i tot, alguna cosa nova de tu mateix.

Per això, i tantes coses més que ens podeu contar…

Aneu amb bici!”

Tamarinde, un dels nous arbres tropicals que ja pul·lulen per s’olivar, preparant el canvi climàtic. (FOTO: Joan Oliver).

No malgastis l’aigua.

Ja ho sé i ho tinc molt, molt clar.

Aquest consell, més que als pagesos, ho haurien de donar a tots els turistes i visitants dins l’estiu, que habitualment no miren gens prim.

L’aigua (que no és inesgotable, com alguns sembla es pensen), constitueix el 70% del cos humà, ho és encara més a les nostres amigues les plantes, on representa fins al 90% de la seva composició.

L’aigua és essencial per a la vida, per a les persones, per als arbres, pels animals…

Igual que nosaltres, les plantes i els animals la necessiten també per viure.

De vegades, dins els nostres horts, jardins, horts urbans, o olivars, per por que es quedin sense aigua, tendim a regar-les plantes i els arbres en excés, a pesar que cada varietat té característiques diferents quant a la demanda d’aquesta.

L’aigua és un recurs natural preciós i cal utilitzar-lo amb prudència si no volem passar molta set aquests anys vinents.

Les fulles groguenques no sempre son signe de manca d’aigua, de sequera, moltes vegades també son signe de massa reg, que impedeix l’aireig, afavorint el desenvolupament de fongs i altres malalties no desitjades.

No hem d’oblidar mai que la terra és viva, i que un bon cobriment vegetal (herba, palla, fulles, matèria orgànica…, alguns pagesos estan provant també exitosament amb còdols, pedres…) és imprescindible i ens pot estalviar molt d’aquest apreciat líquid.

Cuida la terra, no només les verdures o l’arbre que has sembrat, per estalviar aigua!

Escarda, trenca la crosta, treballa lleugerament la terra, no llauris, i milloraràs ràpidament la seva estructura, fent a continuació un bon cobriment.

Amb l’encoixinat es pot estalviar fins a un 50% d’aigua!

Per aquestes contrades teníem la sa costum, que alguns encara conserven, de recollir l’aigua de pluja i guardar-la dins cisternes, o dipòsits.

I el darrer consell d’aquesta setmana:

“Deixa de demanar sempre les coses que no vols.

Tots els dies, de manera conscient o inconscient, demanem coses a l’Univers, al nostre Buda, al nostre Déu, al nostre jo interior.., segons les nostres creences.

Volem que passin, però sovint fem tot el contrari.

I especialment evita envoltar-te de persones tòxiques, que podrien enverinar els teus pensaments o sentiments”.

(Blanca Herp i Clara Román).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt