Ara llegint
Comença la vacunació combinada de grip i COVID-19 a residències i centres de dia

Comença la vacunació combinada de grip i COVID-19 a residències i centres de dia

Comença la vacunació combinada de grip i COVID-19 a les residències de l’IMAS

La campanya de vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19 de la temporada 2023-2024 ha arrancat avui a les residències de persones majors gestionades per l’Institut Mallorquí d’Afers socials (IMAS). Els centres d’Oms-Sant Miquel de Palma i Bartomeu Quetglas de Felanitx han estat els primers on s’han administrat, i, al llarg de la setmana, està previst que s’inoculi a la resta de residències del Consell de Mallorca (Llar d’Ancians, La Bonanova, Son Caulelles, a Pòrtol, i Huialfàs, a sa Pobla).

L’objectiu d’aquesta campanya és igualar la cobertura aconseguida la temporada passada en residències i centres de dia, en què es va immunitzar a més de 4.000 usuaris a Balears, la qual cosa suposa un 90 % de cobertura vacunal i més de 1.000 professionals, la qual cosa suposa un 70 % entre els professionals de les residències de les illes.

En concret, els professionals del servei de la Salut del Govern han vacunat avui uns 145 usuaris i 19 professionals sanitaris i sociosanitaris de la Bartomeu Quetglas i Oms-Sant Miquel amb la finalitat de prevenir sempre que sigui possible que puguin veure’s afectats per aquestes malalties. Precisament, Oms-Sant Miquel va ser el centre a on es va iniciar la primera ronda de vacunació contra la COVID-19 el desembre de 2020. L’edat mitjana de les persones usuàries d’aquesta residència és de 85 anys.  

Des del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social es va acordar administrar aquesta dosi de reforç a usuaris i professionals de residències públiques i privades, persones majors de 60 anys i persones qualificades de població de risc. Respecte a la protecció enfront de la COVID-19, s’han administrat dosis adaptades a les noves variants Ómicron (XBB1.5), seguint les recomanacions nacionals i internacionals. Aquestes, igual que en ocasions anteriors, són assignades pel Ministeri a totes les comunitats autònomes i des de la direcció general de Salut es distribueixen als diferents punts d’immunització. 

El calendari de vacunació combinada contra la COVID i la grip estacional tant a les residències públiques com a les privades es perllongarà fins al pròxim divendres 20. D’aquí a una setmana, dia 23 d’octubre, tota la població general podrà accedir als centres de salut a la vaccinació combinada que s’estendrà fins que finalitzi la temporada estacional de virus respiratoris. 

La data d’inici de la vacunació de grip infantil s’ha fixat per al 3 de novembre. Enguany la protecció antigripal incorpora algunes novetats, com la vacunació universal dels infants d’entre 6 i 59 mesos, i la inclusió de les persones fumadores com a col·lectiu de risc.

Vacunació conjunta grip i COVID-19

La campanya es dirigeix a totes les persones a partir dels 60 anys, i a les persones menors d’aquesta edat que tenen alguna de les condicions de risc establertes. Per als col·lectius considerats de risc, la vacunació de grip i COVID-19 es farà de forma conjunta en la mateixa cita al  centre de salut, on se’ls administrarà una dosi de vacuna de grip i una dosi de vacuna de covid.

Es recomana la vacunació d’ambdós vaccins als grups de població següents:

  1. Persones de 60 anys o més.
  2. Persones de 5 anys o més, internes en centres de discapacitat i residències de majors, així com d’altres persones institucionalitzades de manera perllongada i residents en institucions tancades.
  3. Persones menors de 60 anys d’edat amb condicions de risc com a diabetis, malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, malaltia renal, malaltia hepàtica crònica, amb inclusió d’alcoholisme crònic, malalties neuromusculars greus, immunosupressió, VIH, càncer, malaltia celíaca, malaltia inflamatòria crònica, etc.
  4. Embarassades en qualsevol trimestre de gestació i dones durant el puerperi (fins als 6 mesos després del part i que no s’hagin vacunat durant l’embaràs).
  5. Persones convivents amb les que tenen un alt grau d’immunosupressió.
  6. Personal de centres i establiments sanitaris i sociosanitaris públics i privats (tant sanitaris com no sanitaris).
  7. Persones que treballen en serveis públics essencials, amb especial èmfasi en els subgrups següents: forces i cossos de seguretat de l’Estat, bombers i serveis de protecció civil.

Vacunació de la grip

A més dels grups anteriors, la campanya de grip d’aquesta temporada recomana per primera vegada la vacunació de la població infantil universal d’entre 6 i 59 mesos d’edat. I també inclou per vegada primera els fumadors entre la població diana, per mor de tenir un risc major de complicacions en cas de contagi.

D’altra banda, les indicacions recullen la recomanació de la vacunació de grip a persones d’entre 5 i 59 anys d’edat que presenten un major risc de complicacions derivades de la grip, estudiants en pràctiques en centres sanitaris i sociosanitaris i persones amb exposició laboral directa a animals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt