Ara llegint
El ministre Luis Planas visita projectes de cooperatives de les Balears

El ministre Luis Planas visita projectes de cooperatives de les Balears

El ministre Luis Planas visita projectes de cooperatives de les Balears

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha participat aquest matí en una trobada amb el sector agroalimentari d’Illes Balears, on ha pogut conèixer els projectes que es duen a terme en el sector de la fruita seca i de les races autòctones. Planas ha recorregut la cooperativa Camp Mallorquí que lidera el sector de l’ametlla i la garrofa, i el projecte de la cooperativa Ramaders Eivissencs que recupera la raça autòctona de porc negre eivissenc i que transforma i elabora productes carnis a l’illa d’Eivissa.

En aquesta jornada, el president de la cooperativa Camp Mallorquí, Miquel Gual, ha destacat els reptes al fet que s’enfronta el sector de les illes, entre les quals es troba la dificultat de trobar terres de cultiu i la competència de sòl que sofreix el sector en referència amb l’immobiliari i ara amb el sector de les fotovoltaiques.

Per part seva, la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé, ha agraït al ministre per la seva visita i la seva implicació amb les cooperatives, ja que és la tercera vegada que Luis Planas es trasllada per a conèixer cooperatives de Balears. Bonafé ha ressaltat que “les cooperatives i SATs són una part important del sector agrari de les illes i continuen sent unes eines fonamentals per al seu desenvolupament, ja que les dades de la seva facturació de l’any 2022, ens situa com l’agrupació d’empreses del sector agroalimentari més important de les illes Balears, responsable del 49% de la producció final agrària de la Comunitat Autònoma”.

A més, Bonafé ha enumerat una sèrie de reptes que ha d’abordar el sector quant a dotació de recursos, producte local, cadena alimentària o infraestructures i intercooperación, entre altres.

Cooperativa de Segon Grau Camp Mallorquí

Luis Planas ha visitat la seu social de la cooperativa de segon grau Camp Mallorquí, situada a Consell. El ministre ha estat rebut pel consell rector de la cooperativa, amb el seu president, Miquel Gual i la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé. En la visita han acompanyat al ministre Francina Armengol, presidenta del Govern d’Illes Balears; Aina Calvo, delegada del Govern a Illes Balears; Andreu Isern, alcalde de Consell; Catalina Cladera Presidenta del Consell de Mallorca, Mae de la Concha, consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació i Antoni Bonafé, president de la IGP Ametlla de Mallorca.

Fundada en 1983, Camp Mallorquí és una cooperativa especialitzada en la industrialització i comercialització de l’ametlla i garrofa, compta amb dues seus més, a Sineu i a Montuïri. Al punt de venda comercialitza a més d’ametlla de Mallorca i els seus derivats, productes de les cooperatives i SATs sòcies de l’entitat.  Actualment, està formada per 13 cooperatives i 2 SATs de Mallorca que representen a 1600 socis de les cooperatives de primer grau, mentre que Camp Mallorquí Fruits representa a més de 650 socis, i genera 35 ocupacions directes. En 2022 el seu volum de facturació va aconseguir 22,7 milions d’euros, xifra que ha suposat un increment del 18% respecte a l’any anterior.

Camp Mallorquí des de l’any 2014 està fent un veritable esforç per a dinamitzar el sector de l’ametlla, greument afectat amb la xylella, duent a terme diferents projectes de recerca i innovació amb el sector. També està abordant la reconversió del cultiu del garrofer i l’ampliació dels seus usos a través d’un projecte d’industrialització nou per al sector.

Després de la visita, el ministre ha mantingut una trobada amb el sector agrari. En aquesta trobada han estat presents Representants de les Organitzacions professionals agràries de les illes, companys de cooperatives, representants de les D.O. IGP, CR producció agrària ecològica i integrada, i resta d’organitzacions del sector.

Cooperativa Ramadera Eivissenca

Després el ministre ha continuat la visita a una explotació de porc negre mallorquí. Li han acompanyat la presidenta i la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears juntament amb socis de la cooperativa Ramaders Eivissencs. Aquesta cooperativa, el nom comercial de la qual és Carn & Coop, va néixer en 2021 amb la intenció de reactivar el sector i comercialitzar els seus productes com la sobrassada de porc negre eivissenc que elaboren en el seu obrador en el Mercat Nou d’Eivissa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt