Ara llegint
Miquel Gual: “Els grans fons d’inversió ja controlen l’agricultura a Àfrica i Sud-Amèrica, però aquí encara no”

Miquel Gual: “Els grans fons d’inversió ja controlen l’agricultura a Àfrica i Sud-Amèrica, però aquí encara no”

Miquel Gual va assistir ahir a la tractorada protagonitzada pel camp de Mallorca, a Ciutat. Ho va fer en qualitat de president de la Cooperativa de segon grau Camp Mallorquí, com a vocal de les Cooperatives Agro-alimentàries de Mallorca i com a president de la Cooperativa de Sóller. I, el dia següent del gran acte de protesta del sector primari, diu que no es resigna que la Unió Europea pretengui desmantellar la pagesia i eliminar l’autosuficiència agrària en el continent.

Per a Gual, els grans fons d’inversió del planeta ja concentren la part més important de la riquesa després de compres i més compres d’empreses petrolieres, tecnològiques, industrials, farmacèutiques… També en aquest moment, els més rics ja concentren una part molt important de les terres d’Àfrica i de Sud-Amèrica destinades al conreu. Emperò aquí no ho han pogut fer encara perquè la seva propietat està tan dispersa que es converteix en una tasca gairebé impossible. “Però tot arribarà”, adverteix.

“Si venen aquí ens acabaran ofegant a tots”, vaticina. I Gual creu que aquest procés s’està executant “amb la complicitat de la Unió Europea, que sembla disposada a retirar al continent l’autosuficiència agrària”.

La tractorada “ha de tenir continuïtat”

El president del Camp Mallorquí ha fet un balanç molt positiu de la tractorada d’ahir dilluns. “És un missatge molt potent cap a l’administració, però ara cal veure si tendrà continuïtat”.

Considera que “la PAC  estableix un greuge comparatiu molt important entre el producte que es fa aquí i el que es fa a fora”. Diu que “estic molt d’acord amb les condicions mediambientals severes que estableixen les normatives, però estic en desacord amb les mesures laxes que s’imposen als productes que venen de fora. I tant aquí com allà s’han d’establir mesures contra l’explotació infantil, o de les dones. Som en el mateix planeta”.

El producte local

Ben igual que altres col·legues que ahir eren a la manifestació pagesa, Miquel Gual demana a la ciutadania que aposti per la compra del producte local: “En anar a comprar és molt important fixar-se bé en quin és l’origen del producte”, adverteix. Sosté que “no és una qüestió de petit comerç o de grans superfícies, perquè molts dels nostres productes arriben per tot, sinó simplement de fixar-se en l’etiquetatge”.

Segons Gual les etiquetes actualment són fiables i el consumidor compta amb tota la informació que necessita tenir, si la llegeix. També assegura que les inspeccions funcionen i que quan un productor o una marca presenta una denúncia, aquesta s’analitza, s’estudia i s’actua en conseqüència. “Si és necessari retirar un producte del mercat perquè no s’ajusta al que indica el seu etiquetatge, he comprovat de primera mà que ho fan”, sentencia.

En qualsevol cas, demana a la ciutadania que “millor si compra els productes provinents de les cooperatives, perquè repercuteixen millor en el benefici del pagès i contribueix a la deslocalització de la producció”. Sobre el paper dels intermediaris, Miquel Gual no és crític amb ells perquè assegura que habitualment carreguen sobre el producte els costos que no tenen més remei que carregar.

No obstant això, sí que és crític amb els especuladors: “Ho hem vist amb el blat, amb el gra d’Ucraïna, darrerament amb l’oli d’oliva… Els especuladors compren grans quantitats de producte i juguen amb ell, fan especulació pura i dura, sense ànima, i és ben hora que l’administració s’hi fiqui i elabori normatives que evitin aquestes escalades de preus sense sentit”, demana.

Per a Miquel Gual, pel bé del camp de les Illes Balears, és important que el consumidor es fixi bé en l’etiqueta i opti pel producte local. Nega que sigui més car que l’altre i sí que tengui més qualitat. I també demana que el consumidor aprengui a comprar només allò que necessita, que no acabi tudant peces de fruita o hortalisses. “Basta comprar amb seny”, conclou.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt