Ara llegint
Garantir la sostenibilitat i l’eficiència

Garantir la sostenibilitat i l’eficiència

Esporles Fora Vila

A més de destinar els seus esforços als Serveis Socials i a donar suport al teixit comercial, l’Ajuntament d’Esporles aposta per la reducció de residus i de consum energètic i per sanejar els comptes municipals

En el municipi d’Esporles, tot i que la pandèmia ha alterat el curs normal de la legislatura, han intentat seguir amb els projectes plantejats i, sobretot, s’han centrat “en no deixar ningú enrere i que les persones siguin el centre de tota la política feta des de l’Ajuntament”, expliquen des del consistori. Els Serveis Socials, la Promoció Econòmica i el suport al teixit comercial del municipi, segons detallen, han estat les prioritats, sense deixar de banda el reforç dels serveis públics municipals i l’impuls al teixit associatiu, cultural i esportiu. “Amb igual cura”, s’ha continuat fent feina en la millora de la gestió pressupostària i el sanejament dels comptes municipals, amb l’objectiu d’acabar la legislatura amb deute 0 euros als comptes municipals, una fita “molt rellevant per garantir la sostenibilitat i eficiència”.

Entre les accions per protegir el medi ambient, preservar el paisatge i fer possible “un futur millor a les generacions que pugen”, s’ha aconseguit un “màxim històric” en reciclatge: “Som el municipi de Mallorca que més recicla i que  genera menys residus per habitant”, afirmen. A més, s’ha continuat fent millores en les canonades i s’han reparat gairebé 1.000 metres de conduccions d’aigües brutes, netes i pluvials, intervenció que ha beneficiat “més de 200 habitatges”; també s’han realitzat inversions en eficiència energètica als edificis municipals i a l’enllumenat públic, que han suposat “un 26% de reducció en el consum global”, i han posat en marxa el projecte Feim Esporles més Sostenible amb el teixit empresarial, “donant eines als establiments del municipi per fer més sostenible la seva oferta i afavorir un  consum més responsable”; d’altra banda, expliquen fonts municipals, s’ha treballat per constituir una associació de productors d’Esporles per tal de fomentar el consum de producte local i quilòmetre zero. “L’objectiu prioritari és reduir. Reduir residus -som el poble que més recicla i ara hem de caminar cap a un municipi residu zero-, reduir consums energètics i reduir fuites i consums d’aigua”, subratllen.

L’inici de les tasques de construcció dels habitatges de protecció oficial. (Foto: Ajuntament d’Esporles)

Al municipi també s’hi han dut a terme millores i projectes de futur. Concretament, des del consistori destaquen la cessió d’un solar a l’IBAVI per a la construcció de 18 allotjaments en règim de lloguer, “per donar així resposta a la problemàtica que pateix el municipi”; les obres a les infraestructures municipals com l’Escola de Música i Dansa, el cementiri i la Placeta des Jardinet i els recursos  i esforços destinats a reformar les instal·lacions municipals per a la millora de la pràctica de l’esport base (la gespa de camp de futbol, la il·luminació LED als pavellons, el circuit BTT…).

L’Escola de Música i Dansa, una de les prioritats aquesta legislatura. (Foto: Ajuntament d’Esporles)

Fonts municipals també indiquen que s’ha dedicat el 25% del pressupost municipal a l’educació (Escoleta Municipal, Escola de Música i Dansa, ajudes de llibres, reforç escolar, educadora de medi obert…). Durant aquests anys, informen, s’ha desenvolupat un pla de manteniment i millores del CEIP Gabriel Comas i Ribas a l’espera de les “necessàries inversions que hauria de dur a terme la Conselleria d’Educació”.

“A més del manteniment ordinari al qual està obligat l’Ajuntament s’han millorat elements no propis que la Conselleria considerava no prioritaris com tancaments, l’enrajolat dels passadissos de Primària, persianes i portes en mal estat; també s’està invertint en un projecte de refugis climàtics, elements nous pels patis, rutes escolars i una nova caldera de biomassa”, expliquen des de l’Ajuntament.

La cultura també és una part “fonamental” del dia a dia del municipi: “Comptar amb una programació cultural de qualitat i un teixit associatiu fort és una de les nostres fites”, indiquen. Amb aquest propòsit, pròximament començaran les obres de la Casa des Poble, per dotar l’espai de camerinos i així fer “un bot de qualitat a aquest lloc tan emblemàtic pel municipi”.

Pel que fa als reptes pendents, des del consistori expliquen que actualment hi ha molts projectes en marxa en les diferents àrees, que esperen que quedin gairebé acabats abans de finalitzar la legislatura.

D’altra banda, destaquen que tots aquests mesos s’ha fet feina amb la mirada posada en la xarxa d’aigua per arribar “de la millor manera” a l’estiu. Amb aquest objectiu, s’ha dut a terme un pla de reparació de fuites, tràmits per fer un pou d’emergència i s’està elaborant una nova ordenança fiscal amb sistema tarifari progressiu “per gravar a aquells que més aigua consumeixen”. També “s’haurà iniciat el projecte de redacció del Camí de l’aigua, projecte que fa anys que venim reclamant i que significarà un rellevant canvi en la mobilitat al municipi”.

Entre altres accions, en l’actualitat s’està elaborant una auditoria energètica dels edificis municipals per planificar les inversions que es podrien fer per millorar la seva eficiència i així estalviar energia i consums, i hi ha diverses obres pendents d’inici, entre elles, informen, l’asfaltatge de Son Cabaspre i el camí a Sobremunt, les millores en el cementeri, la instal·lació d’una caldera de biomassa a l’escola, els camerinos de la Casa des Poble, el nou parc de cal·listènia i el canvi de màquines biosaludables.

Finalment, recorden, “ens hem marcat un objectiu cabdal a nivell econòmic: mostrar la solvència i responsabilitat d’aquest Consistori, deixant deute zero a l’Ajuntament d’Esporles”.

Un dels carrers del nucli urbà d’Esporles. (Foto: Ajuntament d’Esporles)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt