El despreniment d’Esporles l’ha causat la sequera
L’Observatori de Riscos Naturals i Emergències de les Illes Balears (RISCBAL) ha analitzat el despreniment massiu de material rocallós que es va produir el passat 25 de març al vessant nord-est de la Fita del Ram, a Esporles. Varen caure grans blocs de roca calcària a més de 300 metres de distància des del punt de ruptura i varen provocar desperfectes en dos vehicles, un camí i una estesa elèctrica.
El treball de camp, amb tecnologia capdavantera com un dron equipat amb tecnologia LiDAR, ha permès al RISCBAL caracteritzar l’episodi i fer-ne una anàlisi amb eines i mètodes científics, permetent explicar millor el que ha passat i quines han estat les causes d’aquest moviment gravitacional.
Els tècnics han arribat la conclusió que es va produir un desplaçament d’un volum aproximat de 5.000 metres cúbics de roca i terra en 1,62 hectàrees, incloent fins a 9 blocs de grans dimensions, algun de fins a 263 metres cúbics, amb un desplaçament vessant avall de fins a 325 metres des del punt de fractura.
El despreniment es localitza en una zona de contacte entre les calcàries del Juràssic inferior de la part alta, i les margues del Triàsic superior -Juràssic inferior de la part baixa del cingle. Aquestes caigudes són habituals en zones de pendents escarpats i de contacte entre materials, han recalcat des del RISCBAL.
Tot i que els moviments gravitacionals es solen produir en aquests mesos de l’any a causa de gelades o excés d’humitats, les condicions meteorològiques de la tardor-hivern 2023-2024 semblen apuntar que el principal factor desencadenant fou la humectació-deshumectació del sòl, a causa d’unes menors precipitacions.