La Formació Professional és la via més ràpida i segura per trobar feina
Més del 75% de les persones que estudien Formació Professional a les Balears tenen feina tres anys després d’haver acabat els seus estudis, segons l’anàlisi d’Inserció laboral dels titulats en FP a les Illes, elaborat per l’Observatori del Treball, en un treball coordinat des de la Direcció General de Model Econòmic i Ocupació i la Direcció General de Formació Professional del Govern de les Illes Balears.
Les majors taxes d’activitat es donen als graus mig i superior de Formació Professional; en el cas de la FP de grau superior, la taxa d’inserció arriba al 78% tot just un any després d’haver-se graduat. La taxa d’activitat un any després de graduar-se en FP de grau mitjà també és elevada, i se situà en el 68,7% en els titulats en el curs 2017-18. En els dos anys següents, aquesta taxa d’activitat segueix creixent, fins a situar-se al voltant del 75% en el tercer any després d’haver acabat els estudis reglats.
L’estudi es fa sobre el curs acadèmic 2018-19, quan es van titular 4.732 persones. D’aquestes, al conjunt de les Illes Balears el 47,9% va acabar amb titulació de grau mitjà; el 29,5% amb titulació de grau superior i el 12,6%, en FP bàsica. En el cas de Mallorca, el 41,5% van acabar FP de Grau Superior, el 46,8% FP de grau mitjà i el 11,6%, FP bàsica.
FP Bàsica – Titulacions amb més sortida
Les professions amb més sortida professional des de la finalització dels estudis i al llarg del següent any després d’haver-se titulat en FP bàsica són:
- Perruqueria i estètica (51,1% de taxa d’inserció)
- Manteniment de vehicles (50%)
- Serveis Administratius (47,7%)
- Fabricació i Muntatge (44,4%)
Per sexes, hi ha titulacions en que les dones no mostren cap taxa, en la majoria de casos perquè no es compta amb representació femenina o aquesta és molt baixa. La major taxa d’inserció entre els homes es el manteniment de vehicles; en canvi, entre les dones és la de Serveis Administratius.
FP Grau Mitjà – titulacions amb més sortida
La taxa d’inserció laboral per als alumnes titulats en Formació Professional de grau mitjà és notablement més elevada, comptant des de la finalització d’estudis i durant l’any següent de la seva titulació.
- Producció Agropecuària (taxa d’inserció del 88%)
- Emergències sanitàries (81%)
- Cures auxiliars d’infermeria (74%)
- Farmàcia i Parafarmàcia (71%)
- Cuina i Gastronomia (69%)
- Perruqueria i cosmètica capil·lar (69%)
FP Grau Superior – Titulacions amb més sortida
De la mateixa manera que ja es venia registrant en estudis anteriors, la inserció laboral d’estudiants en grau superior és la més elevada dels tres graus. En el període posterior a la titulació i fins al següent any de la finalització d’estudis, les taxes d’inserció més elevades corresponen a:
- Manteniment aeromecànic (89%)
- Automoció (88%)
- Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma (86%)
- Gestió d’allotjaments turístics (85%)
Val a dir que en el cas de la titulació d’FP de grau superior, en el curs 2017-18 i un cop transcorregut un any des de l’obtenció del títol, hi ha 13 titulacions que superen una taxa d’inserció mitjana del 69%.
Foto: Institut Guillem Casasnovas Sóller
#Foravila