Ara llegint
Sa Pobla revisa la Carta Arqueològica per incloure-hi cinc nous elements

Sa Pobla revisa la Carta Arqueològica per incloure-hi cinc nous elements

L’Ajuntament de sa Pobla ha fet la primera passa per disposar d’una carta arqueològica d’acord amb els estàndards i amb previsió de futur: continuïtat, revisió, troballa i pedagogia del patrimoni històric.

Si bé és cert que sa Pobla disposava d’una Carta Arqueològica de l’any 1989, que es va incorporar al Catàleg de Patrimoni Històric de 2007, hem de dir que es tractava d’un llistat de jaciments sense actualitzar.

El Ple de l’Ajuntament de sa Pobla ha aprovat, per tant, una primera modificació de la catalogació existent en vistes de disposar d’una carta arqueològica completa amb l’objectiu de generar un conjunt d’informació unificada, on quedi recollida tota la documentació del patrimoni arqueològic del municipi, per tal d’elaborar un document essencial, en estreta relació amb la gestió urbanística.

El regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de sa Pobla, Antoni Simó Tomàs, ha explicat que “d’ençà que vaig agafar les competències de Patrimoni tenia molt clar que seria una feina de formiga, d’aquelles que necessiten temps. És més, en el nostre Ajuntament és difícil trobar mans per encaminar feines d’aquest tipus. No obstant això, la tasca feta pel coordinador de Patrimoni, Joan Campaner, i per l’entitat sense ànim de lucre Iniciativa Cultural Poblera és incommensurable. No ha estat fàcil arribar fins aquí, encara que la voluntat de tenir una carta arqueològica ha estat clara, i avui tenim una primera passa”.

El nou document inclou quinze fitxes i s’hi han incorporat cinc elements nous: Maqbara de s’Obac, la necròpoli de Son Tut, la naveta de Son Cladera, la Cova de Crestatx i la Cova del Punyalet.

Per completar la nova carta arqueològica es contemplen quatre fases. La dificultat dels jaciments i l’escassa informació han fet que la tasca sigui més complexa del que s’esperava. En aquests moments, s’ha assolit la fase 1 i està en marxa la fase 2.

El regidor Antoni Simó Tomàs ha fet valdre la feina feta. “Hem passat de tenir mig full DIN-A4 amb un llistat de jaciments, que alguns atzarosament es descatalogaren i encara són existents, a prop de 150 pàgines amb només la primera fase completada.”

Una vegada finalitzada la feina, la carta arqueològica serà un document complet, que anirà directament a la conformació del Pla General d’Ordenació Urbana i, si no està tramitat, com a modificació puntual de les Normes Subsidiàries.

Finalment, el regidor Antoni Simó Tomàs va aprofitar el Ple per comunicar que deixa les competències de Patrimoni en mans del regidor Biel Payeras.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt