Ara llegint
Eivissa presenta en societat la col·lecció de varietats tradicionals de fruiters, vinya i olivera de Can Marines

Eivissa presenta en societat la col·lecció de varietats tradicionals de fruiters, vinya i olivera de Can Marines

Eivissa presenta en societat la col·lecció de varietats tradicionals de fruiters, vinya i olivera de Can Marines

El Departament de Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa va organitzar ahir la presentació de la col·lecció de varietats tradicionals de fruiters, vinya i olivera que s’ha implantat a la finca experimental de Can Marines, propietat al Consell Insular d’Eivissa, un acte que va tenir lloc amb l’acompanyament dels agricultors i aficionats al cultiu que al llarg de la seva creació han facilitat el material vegetal, la informació i les mostres d’exemplars de les seves finques.

El director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí, va destacar que aquesta “és una manera de fer un reconeixement a totes les persones que han lliurat aquest material vegetal i coneixements perquè es pugui dur a terme aquesta col·lecció de varietats”.

La plantació es va iniciar l’any 2019 amb una superfície de 1.800 metres quadrats per a fruiters i olivera i de 890 de vinya amb l’objectiu principal de recollir i conservar la diversitat cultivada de varietats tradicionals d’Eivissa de fruiters, olivera i vinya.

Al llarg del temps i a partir de l’any 2025 es podrà lliurar material vegetal als interessats de forma progressiva i així assegurar la seva permanència. Anteriorment, l’any 2003 es va iniciar una primera col·lecció de figueres per l’enginyera tècnica del Consell Insular Júlia Torres.

Els arbres, oliveres i vinyes, pel seu caràcter de permanència en una finca han tingut un vincle molt estret amb els seus cultivadors i sovint tenien un nom propi, com ara l’olivera Bessona a Corona. Font d’aliments, especialment la figuera al sud de l’illa, de riquesa, com l’ametller, o de petites delícies repartides al llarg de l’any, com ara la cira, els albercocs o les prunes, o els raïms refrescants de l’estiu, eren també l’origen del vi que regava els menjars i festes,  com també eren valorats per l’ombra que acompanyava dinars, convits o migdiades estiuenques. Cada arbre és un record i ens els podran compartir les persones d’on hem obtingut el material vegetal.

En aquests moments la plantació compta amb dues varietats antigues predominants d’olivera (la pagesa, la principal d’Eivissa i originària de Orient Mitjà i introduïda en època fenícia) i l’ullastre (varietat present a la meitat sud de l’illa per a l’elaboració olives salades).

També hi ha deu 10 varietats de vinya úniques, entre les quals destaquen varietats blanques com el Grec o Massanet i les tradicionals vinateres, 3 d’elles negres i dues rosades. Entre les varietats vinateres negres una d’elles coneguda com Monastrell Moll a la zona de Sant Mateu es troba repartida per tota Eivissa així com també a Formentera i a Menorca.

A més, es compta amb 21 classes d’ametller: en ser un dels arbres més antics i dels quals és més fàcils obtenir noves varietats la diversitat és molt important i hi ha varietats comunes a tota l’illa com la Pau o la Fita, així com varietats específiques de vendes o parròquies, com ara la Gall, l’Espineta o la Pueta.

S’hi sumen 20 classes de figuera, que constitueixen la primera col·lecció varietal iniciada l’any 2003 per l’enginyera tècnica del Consell Insular Júlia Torres; 6 cítrics com ara la mandarina pagesa o el llimó dolç; un 1 cirerer –la cira- habitual a tota l’illa i no localitzat fora d’Eivissa; 4 albercocs, 4 pruneres, 3 mançaneres i 2 pomeres, 4 magraners, 2 pereres, un codonyer. I s’està en procés d’incorporar les varietats tradicionals de garrover que s’han verificat el seu caràcter únic. 

A més, els objectius que s’aniran assolint són:

1-    Determinar la identitat genètica de les accessions localitzades a fi d’establir les varietats úniques.

2-    Caracteritzar i avaluar les accessions a nivell de camp

3-    Pel que fa a vinya, la nova plantació ha de permetre disposar en condicions iguals d’un mínim de 10 de ceps de cada varietat per tal d’obtenir un volum suficient de raïm a partir del qual es realitzarien les avaluacions agronòmiques a camp i enològiques del vi, amb la finalitat de inscriure-les al registre de varietats comercials.

4-    Una vegada establertes les varietats més interessants de cada espècie, es sol·licitaria la seua incorporació al registre Balear de Varietats Locals de les Illes Balears, gestionat per l’IRFAP.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt