Ara llegint
Confusió sobre la participació de la Talaia Moreia en l’encesa de les Torres de Defensa pels Drets Humans

Confusió sobre la participació de la Talaia Moreia en l’encesa de les Torres de Defensa pels Drets Humans

Confusió sobre la participació de la Talaia Moreia en l'encesa de les Torres de Defensa pels Drets Humans

La participació de l’emblemàtica Talaia Moreia, ubicada al Cap de Ferrutx, a la península de Llevant, en la setena edició de l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans el proper dissabte, dia 14, està en qüestió per informacions contradictòries entre administracions.

En el mapa subministrat per la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, que lidera la iniciativa nascuda a l’IES Marratxi amb Amnistia Internacional, el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, el Servei d’Emergència 112 i diversos ajuntaments implicats, no apareix aquesta construcció entre els 78 indrets confirmats a Mallorca.

Cal recordar que l’any 2022 el director del parc natural de Llevant, Antoni Martínez, va prohibir als organitzadors l’accés a aquest punt. En declaracions a aquest mitjà aquest funcionari va afirmar que “en aquest espai es duen a terme avistaments d’espècies protegides com el voltor negre (Aegypius monachus) i la moixeta voltonera (Neophron percnopterus), entre d’altres, de manera molt freqüent, no essent recomanable la freqüentació per tal de no interferir en l’època de nidificació. Destacar que tant la moixeta (Neophron percnopterus) com el voltor (Aegypius monachus) són espècies especialment esquives i sensibles a les molèsties que poden incloure, evidentment, pots de fum taronja”.

La Conselleria

La Conselleria de Medi Ambient ha estat consultada. La seva resposta difereix de la informació del Consell de Mallorca i va en contra de la decisió pressa l’any anterior pels tècnics de la conselleria. Afirmen que “no s’ha denegat el permís, s’ha autoritzat l’acte si bé amb qualque particularitat per motius ambientals. Hi podran anar quatre persones i no es podran emprar senyals de fum per no molestar una zona de nidificació propera. (No serà la única talaia on es prengui aquesta mesura)”.

Qüestionats sobre si l’esmentada conselleria no dona suport a iniciatives “en favor d’aquelles persones que posen en risc les seves vides fugint de la desesperació, la violència i la injustícia” com expressa el manifest dels convocants, responen que “la conselleria ha participat en totes les edicions de la iniciativa a través del Parc Nacional de Cabrera”.

Al moment de redactar aquesta notícia no es disposa de la resposta de la Direcció Insular de Patrimoni del Consell sobre si la Talaia Moreia participa o no en l’encesa.

Experts mediambientalistes consultats per aquest mitjà afirmen que en altres llocs que sí participen d’aquesta iniciativa solidària des de fa anys, existeixen nius i colònies d’espècies protegides i d’alt valor ecològic. No tenen cap noticia que aquesta activitat, puntual i mesurada, hagi tingut cap efecte negatiu conegut en la capacitat per niar dels aucells, ni en la del medi ambient en general. Els organitzadors destaquen l’alt grau de compromís de totes les persones -centenars, pel que afirmen- que voluntàriament participen en aquesta iniciativa, especialment en temes de protecció de la natura en general i dels aucells en particular.  

En aquesta setena edició aquesta iniciativa contarà amb ubicacions i voluntaris repartits per totes les Balears. Per segon any consecutiu també es farà en una trentena de punts de la costa peninsular, com Catalunya, la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia. També es tornaran a encendre bengales en alguns punts del Líban, el Marroc i Tunísia, segons va destacar Bel Busquets vicepresidenta del Consell de Mallorca en la presentació dels actes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt