Ara llegint
Roada: “Som un grup de proximitat, les nostres cançons estan influides pel que tenim a prop”

Roada: “Som un grup de proximitat, les nostres cançons estan influides pel que tenim a prop”

Roada

Roada és un grup de ball de bot i folk del Pla de Mallorca. Nascut l’any 2015, el seu segon disc “Saó” ha rebut el premi Enderrock per votació popular al millor disc de folk. Un treball amb cançons pròpies que parlen de temes tan actuals com la violència de gènere o la saturació turística. Pep Fiol i Santi Comas, dos dels set integrants de Roada, ens parlen d’aquest disc enregistrat a Ona Estudis de Bunyola i produït per Miquel Brunet. Un treball que, diuen, reivindica el coratge, la nostàlgia i l’alegria de ballar. Podeu trobar tota la informació del grup i les properes actuacions a la web roadamallorca.cat.

Pregunta.- Vos definiu a la vostra web com un grup de ball de bot, folk i recital del Pla de Mallorca. Com neix Roada?

Santi Comas.- Roada neix el 2015. Érem quatre amics, acabàvem de sortir d’altres grups i teníem aquesta curolla de fer un grup més de ball de bot, per anar a les ballades i omplir places. Vàrem començar a fer un poc de repertori, a sonar junts, i al cap de 2 ó 3 anys es varen sumar dues persones més, fins arribar a la formació actual. 

Pep Fiol.- Ara sóm set i de vegades és mal de gestionar: set personatges, set històries diferents, set visions diferents. Però això també ens dóna aquesta varietat, cadascú aporta la seva coseta i entre tots feim aquest conjunt i aquesta música que pensam que agrada bastant.

“Teníem aquesta curolla de fer un grup més de ball de bot, per anar a les ballades i omplir places”

P.- Moltes de les cançons que tocau són vostres. Còm el procés de composició de les cançons?

Santi Comas.- Majoritàriament les cançons són pròpies, al grup sóm tres que composam. En el meu cas és com una necessitat que tens de contar històries, de fer música per ballar, i quan surt aquesta necessitat van sortin les cançons.

Pep Fiol.- Normalment es comença amb una partitura, els nostres companys compositors ens presenten un guió molt clar i després en conjunt ho acabam de perfilar. També intentam que hi hagi algun element diferenciador, qualque sò o instrument que no és completament de la categoria folk, cercam sonoritats que ens agradin. 

P.-La música tradicional, però, demana unes estructures i un instruments concrets?

Pep Fiol.- Hi ha un element bàsic que és que si és per ballar ha de complir una sèrie de condicions: jota, bolero o fandango, que tenen una estructura concreta. Després hi ha com l’engalanam, aquí treballam els instruments que són els que es veuran a moltes places, però de vegades hi ha un detall diferent, una distorsió, en el meu cas amb la guitarra elèctrica.

Santi Comas.- Es una qüestió de cercar l’element sorpresa, i per això en Miquel Brunet ens ajuda molt. Quan anam a estudi totes les peces fan un gir, Miquel Brunet ens dóna unes idees que ens encanten, ens sentim com a casa, és com el nostre “Deu musical”.

“Intentam que hi hagi algun element diferenciador, qualque sò o instrument que no és completament de la categoria folk, cercam sonoritats que ens agradin”

P.- Com és el vostre darrer disc “Saó”? 

Santi Comes.- Es el segon disc que hem tret i crec que bàsicament hem après a sonar junts. El primer disc va ser gravar el que teníem i aquest és mes treballat. Hem de dir que ve d’un confinament i es nota amb les peces que són més tranquil·les i més meditades. Vàrem tenir molt de temps per pensar. 

P.-A les lletres de les cançons parlau de temes molt actuals. Al bolero “Saturat” cantau lletres com “Mallorca és un paradís, / que és molt més que sol i platja, / com més va tenim menys marge, / estimem-la amb compromís.”. 

Pep Fiol.- Es la nostra manera de manifestar un fet, que tenim una illa i uns recursos limitats, i moltes vegades està saturada. I això ho hem plasmat en una cançó, reflectint que si no ho cuidam noltros poca cosa ens quedarà d’aquí poc.

P.- A la cançó “Litoral” parlau de Punta Balena, el balconing i el turisme de gatera. 

Pep Fiol.- Es una cançó que varem dubtar d’enregistrar però amb en Miquel Brunet li vàrem trobar el punt d’ironia, de gràcia, i pensam que està feta per gaudir.

P.- Com vos inspira l’entorn i el fet de ser del Pla de Mallorca?

Santi Comas.- En Pep ho va contar molt bé a la presentació, va dir que som un grup de proximitat, les nostres cançons estan influides pel que tenim a prop, el que ens preocupa avui en dia a Mallorca, surt de records d’infància, de possessions que tenim pel Pla… 

P.-Al disc hi trobam també algunes cançons instrumentals. Quins  són els vostres instruments? 

Pep Fiol.- Tenim una base rítmica amb Lluís Segura a la percussió, el baix que toca Guillem Mascaró i les guitarres que toc jo. Llavors els nostres instruments solistes, Santi Comas amb el llaüt, Toni Nadal amb la flauta, Sebastià Mut amb l’acordió i Jaume Sibole amb el violí fan les melodies. La veu principal es en Sebastià Mut.

P.- De moment aquest nou disc ha començat amb bon peu amb aquest reconeixement als premis Enderrock 2022. 

Santi Comas.- Estam molt contents, rebre un premi així i a més per votació popular ens fa segur endavant amb més ganes i contents de que la nostra feina agradi.

P.- Vareu presentar “Saó” al Teatre de Petra el passat 12 de novembre. Còm va anar la presentació? 

Pep Fiol.- Al concert vàrem comptar amb diferents col·laboracions de persones que també participen al disc. A la cançó “Coratge” hi va participar un grup de veus adolescents i una coral de Llucmajor. També varem gravar una cançó amb un quartet de vents, en Miquel Brunet va posar el piano i na Catalina Moll, amiga nostra professora de cant a Pòrtol, ens va reforçar una cançó, i varem cantar amb ella una havanera serva. 

Ara les properes actuacions que tenim programades són el 14 de gener al fogueró de la plaça Capitol de Palma, el 15 de gener a la plaça d’Algaida, per a la revetlla de Sant Honorat, dia 21 de gener a l’Espai Mallorca de Barcelona i dia 27 de gener tocarem al fogueró del CEIP Jaume III de Llucmajor. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt