Ara llegint
Culmina una nova campanya d’excavació a Can Jordi, el poblat talaiòtic més extens de Santanyí

Culmina una nova campanya d’excavació a Can Jordi, el poblat talaiòtic més extens de Santanyí

Culmina una nova campanya d'excavació a Can Jordi, el poblat talaiòtic més extens de Santanyí

Situat a tres quilòmetres del nucli de Santanyí, Can Jordi, és un dels poblats talaiòtics més grans de l’illa de Mallorca, fins al punt que es calcula que podria haver ocupat una superfície de 12.000 metres quadrats.

L’Associació Cultural Lausa, des de fa anys, lidera les excavacions amb el suport de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí. Per a les feines d’enguany, el consistori santanyiner, ha subvencionat amb 42.000 euros el projecte de recuperació d’aquest tresor patrimonial. 

Durant els mesos d’agost i setembre s’han dut a terme simultàniament dues campanyes arqueològiques al poblat de les talaies de Can Jordi, dirigides per l’equip tècnic format pels arqueòlegs Nicolau Escanilla i Damià Ramis i per la restauradora Magdalena Escalas.

Una de les intervencions ha consistit en feines restauració i adequació de diferents parts del jaciment. La principal s’ha centrat en la reposició d’un fragment de mur de grans lloses que s’havia esbucat per l’acció de les arrels dels ullastres. També s’ha de destacar el disseny dels panells explicatius de l’àrea excavada durant els anys anteriors, i que està previst instal·lar durant les pròximes setmanes. 

Al mateix temps, s’ha executat una campanya d’excavació a l’espai interior de la murada del Sector C del poblat, situat a l’extrem sud. Aquesta àrea està delimitada per un recinte de murs que són constructivament molt antics dins la seqüència del poblat. Els resultats han estat inesperats, ja que la major part de l’àrea excavada ha consistit en un gran espai a l’aire lliure que va ser objecte d’una intensa reestructuració al final de la vida del poblat. Això ha provocat que els nivells excavats i els materials recuperats (amb gran quantitat de fragments d’àmfores i altres ceràmiques d’importació) corresponguin essencialment al segle II aC. 

Una prioritat

La batlessa de Santanyí, Maria Pons, i el regidor de Cultura, Mateu Nadal, han visitat en diverses ocasions als arqueòlegs i voluntaris que han fet feina durant les darreres setmanes. Tal com ha dit Maria Pons, “no ens cansarem de donar les gràcies per l’esforç que fan cada any els membres de Lausa, i en especial els voluntaris. Són l’ànima d’aquest projecte que és un tresor cultural i patrimonial de valor incalculable que l’Ajuntament de Santanyí, i en especial la regidoria de Cultura, tenen com a prioritari perquè es conservi, i pugui ser estudiat i visitat en les millors condicions possibles”. 

Tant Lausa com l’Ajuntament de Santanyí esperen que, una vegada instal·lats els panells explicatius, tothom que s’acosti fins Can Jordi, trobi eines per entendre una mica millor la feina feta, i entengui la rellevància d’aquest jaciment dins la cultura talaiòtica de l’illa.  

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt