Ara llegint
Son Servera anuncia que reconstruirà el Pont d’en Calet

Son Servera anuncia que reconstruirà el Pont d’en Calet

L’Ajuntament de Son Servera ha anunciat que aquest mateix dilluns es posarà a treballar “per trobar una solució i rehabilitar un pont tan emblemàtic i senyal d’identitat del municipi”, després que ahir vespre s’hagués de demolir el Pont d’en Calet, que donava la benvinguda a qui arriba a Son Servera des de Manacor, després que hores abans un vehicle envestís a un dels seus pilars laterals i malmenàs la totalitat de l’estructura.

Tècnics del Consell de Mallorca varen aconsellar, poc després de la topada, la demolició de l’estructura, que es va fer d’horabaixa.

Des de l’Ajuntament han informat que ja existia un projecte de rehabilitació del pont, que ja es trobava en molt mal estat de conservació. Aquest projecte de rehabilitació ara s’intentarà adaptar a la nova situació. En qualsevol cas, des de l’Ajuntament han confirmat que el Pont d’en Calet no es perdrà.

Aquest pont sobre la carretera principal que uneix Son Servera amb Sant Llorenç i Manacor era el darrer arc que es podia observar de l’aqüeducte que conduïa les aigües de la font d’en Llissa fins el nucli urbà. Aquesta canalització fou construïda després de l’adquisició per part del Consistori de la font l’any 1784. És probable que l’aqüeducte i el pont datin del 1850 encara que ja hi ha notícies de la primera canalització de l’aigua d’aquesta font l’any 1804. 

Com diu l’estudiós local P. F. Castro, «la forma actual del pont d’en Calet, convexa a la part superior, demostra que no té cap altra utilitat que la de preservar la funció simbòlica de “porta del poble” de Son Servera.»

La canalització des de la font d’en Lissa fins a l’entrada del poble recorr uns 8oo metres i salva dos comellars mitjançant dos aqüeductes. El més proper és el que travessa la carretera mitjançant el pont d’en Calet però els dos aqüeductes tenen més arcs (Ponts d’en Bou i de Penya Roja). L’únic arc o pont que no era original és precisament el del Pont d’en Calet, que va ser destruït i reconstruït diverses vegades per adaptar l’amplada de la carretera a la de vehicles cada vegada més amples. 

És probable que aquests aqüeductes datin del 1850 (quan es té documentada una reforma de la canalització) però el pont actual pròpiament dit data de la dècada dels 70 o 80 del segle XX. Cap a l’interior del poble, com en el Carrer del Bisbe Vallejo, encara es poden observar alguns trams de la conducció d’aigua, avui fora de servei.

Foto: Ajuntament de Son Servera

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt