Ara llegint
COFIB i GOB Menorca seguiran treballant plegats dos anys més en el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre

COFIB i GOB Menorca seguiran treballant plegats dos anys més en el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre

El Consorci de Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) i l’entitat ecologista GOB Menorca seguiran col·laborant per fer possible el funcionament del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de l’illa. És una pròrroga d’un conveni que es va signar fa quatre anys i que té per objecte col·laborar en l’assistència a la fauna silvestre de Menorca i ha permès també realitzar activitats d’educació ambiental des del Centre de recuperació. La pròrroga és per als propers dos anys.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el president del GOB Menorca, Carlos Coll, han presentat avui la pròrroga d’aquest conveni de col·laboració.

Mir ha mostrat la seva satisfacció per la renovació del conveni, ja que «l’èxit de la col·laboració entre institucions i entitats és indiscutible, no només pel que fa a la recuperació d’espècies silvestres sinó també en l’impuls de l’educació ambiental, una eina clau per donar a conèixer la fauna local i les problemàtiques que l’afecten, així com les solucions a impulsar».

El conseller ha destacat que durant els quatre anys del conveni han passat pel Centre de recuperació 9.500 persones per fer-hi activitats o demanar informació, «una dada més que ens indica la consciència ambiental de la societat menorquina i la seva implicació en disminuir els impactes negatius per a la fauna de l’illa».

Des de l’inici de la vigència del Conveni, han ingressat 6.579 animals de 127 espècies diferents. Del total d’ingressos, també 127 individus han estat d’espècies amb alt grau de protecció, catalogades en risc d’extinció o vulnerables, destacant 8 virots petits (Puffinus mauritanicus) i 39 milanes (Milvus milvus).

Les espècies amb més ingressos estan entre les més comunes a l’illa, destacant de molt la tortuga de terra (Testudo hermanni) amb 4.182 ingressos. La segueixen el gorrió teulader (Passer domesticus), amb 223 exemplars, 200 ingressos de falzia (Apus apus) i 180 d’eriçons (Atelerix algirus). Destaquen també les rapinyaires que habiten poblacions, com el mussol (Otus scops) amb 145 individus, i el xoriguer (Falco tinnunculus), amb 95 exemplars. Altres dues rapinyaires amb ingressos importants són l’àguila calçada (Hieraaetus pennatus), amb 34 ingressos, i 12 exemplars de falcó (Falco peregrinus).

Cal destacar també el paper del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca en la primera nidficació de tortuga marina (Caretta caretta) a l’illa l’estiu de 2020, el que va permetre l’èxit dels exemplars que es van trobar als dos nius que hi va haver a l’illa.

En aquest sentit, el conseller ha recordat que ha començat l’època de nidificació i ha demanat col·laboració ciutadana. «És bàsic no molestar l’animal, no gravar-lo ni acostar-s’hi a manco de 10 metres, i cridar immediatament a l’112», ha assenyalat el conseller, qui ha recordat que l’estiu passat un intent de posta a Formentera va fracassar perquè qualcú s’hi va acostar per gravar l’escena i va espantar l’animal.

El COFIB ha editat adhesius divulgatius i un vídeo amb informació sobre com cal actuar en cas de trobar una tortuga ponent ous, un niu o tortugues nounades arribant al mar. El material es distribuirà a les platges, espais naturals protegits amb costa, clubs nàutics, ports, centres de busseig i establiments turístics.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt