Es Mercadal s’adhereix el projecte Emblemàtics balears amb un únic comerç antic
El municipi des Mercadal s’ha adherit al projecte «Emblemàtics balears» amb la incorporació de la Pastisseria Can Pons, un obrador artesanal que data de 1931. Aquest matí, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el batle des Mercadal, Francesc Xavier Ametller, han visitat l’establiment i han lliurat la placa que el distingeix com a part d’«Emblemàtics balears». La visita també ha comptat amb la participació del director general de Comerç, Miquel Piñol; el regidor de Comerç des Mercadal, Martí Riera, i Tolo Pons i María José Vinent, de Pastisseria Can Pons.
El projecte «Emblemàtics balears» neix de la necessitat de fer visible i protegir el comerç tradicional de les Illes, i està impulsat per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç i l’IDI.
El municipi des Mercadal s’incorpora a «Emblemàtics balears» amb la Pastisseria Can Pons, que va començar la seva història l’any 1931 amb la família Pons Mascaró, els membres de la qual, després de muntar un molí per moldre blat, varen iniciar l’ofici de forners elaborant pa al poble des Mercadal. El negoci va passar de pares a fills durant tres generacions fins a l’any 2000, quan Pedro Pons Florit i Esperança Pons Pons, que regentaven el negoci en aquells moments, varen cedir el forn a Tolo Pons Salord i Maria José Vinent Millán, actuals propietaris sense vincle amb la família fundadora, amb qui comparteixen llinatge.
Es tracta d’un obrador artesanal, tradicional i familiar, que es dedica a l’elaboració de pa i productes típics de Menorca i les Balears. Disposa de la carta de mestre artesà de pastisser, torroner i xocolater, a més del document de qualificació artesanal d’empresa artesana. Una de les especialitats de Can Pons són les ensaïmades, mostra d’això és el premi obtingut al concurs de Millor Ensaïmada del Món 2020, però també elaboren pa artesà; tota classe de pastes salades i dolces típiques menorquines, i pastisseria de tot tipus.
Tolo i Maria José han continuat amb el negoci amb la mateixa estima i dedicació, amb una aposta clara pel producte fresc, artesà, amb matèries primeres de primera qualitat, de proximitat i respectuós amb el medi ambient. Segueixen amb les receptes més antigues i tradicionals que han recaptat tots aquests anys. Al mateix temps, sempre són a l’avantguarda tecnològica, i des de l’any 2010 Can Pons es dedica al comerç en línia venent els productes a través de la web per així poder-los fer arribar arreu d’Espanya. Aquesta iniciativa els va dur a aconseguir el Premi Joves Empresaris 2012 de Menorca.
Actualment, el projecte «Emblemàtics balears» compta amb 24 municipis adherits d’arreu de les Illes Balears, i 264 comerços catalogats.
Els de Menorca
Pel que fa a Menorca, els municipis adherits a «Emblemàtics», a més des Mercadal, són Alaior, amb 5 comerços; Ferreries, amb 11, i Maó, amb 18. En total, l’illa compta amb 35 establiments amb el segell d’«Emblemàtics balears».
Els municipis de la resta de les Balears que ja compten amb establiments catalogats són Alaró (4), Alcúdia (8), Algaida (5), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Lloseta (7), Llucmajor (11), Manacor (25), Marratxí (12), Palma (74), Pollença (9), Porreres (8), Santanyí (7), sa Pobla (7), Selva (1), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran, 1 i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 66 establiments emblemàtics; 83 d’arrelats i amb història; 24 amb patrimoni i història; 44 amb història; 30 d’arrelats; tres d’arrelats i amb patrimoni, i dos amb patrimoni.
Un dels objectius del projecte «Emblemàtics balears» és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes.
Són els ajuntaments els que identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb un manual de l’IDI que n’estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida o excepcionalment a partir dels 50 anys) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics.